Pretraživanje tekstova
Berba grožđa u hilandarskom vinogradu počela je sredinom avgusta, zbog klimatskih uslova, a zbog istih - usled suše banatski vinogradi trpe posledice.
Berba grožđa u hilandarskom vinogradu na Savinom Polju počela je, i to između Milutinovog pirga i Hilandarske arsane gde se u među čokotima gaji grožđe crnih sorti namenjeno tržištu, prenosi RTS.
Idealni uslovi za vinovu lozu, pre svega klimatski, uticali su da berba počne sredinom avgusta, što je poprilično rano, čak i za grožđe prve epohe zrenja.
Toplija klima "krivac" za ekspanziju vinogradarstva i vinarstva u Velikoj Britaniji
Međutim, baš zbog vremenskih uslova, dramatične posledice suše vide se u banatskim vinogradima. Hronični nedostatak vlage i suša koja traje dva meseca doveli su do toga da se lišće na lozi već suši, piše zrenjaninski.com.
"Vinogradi su u očajnom stanju. Grožđe ima sitne bobice, nesastavljene. Kod sorti belog najbolje se drži šardone, a kod crvenih kaberne fran. Prinos će biti manji, a i kvalitet je pod znakom pitanja. Ove godine očekujemo raniju berbu", kažu za ovaj portal vinogradari i vinari iz Melenaca Živa i Saša Milivojev.
Tagovi
Berba grožđa Hilandar Živa Milivojev Saša Milivojev Sitne bobice
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!