Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 28.04.2019. 14:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Porodična vinarija Vinis osvajač brojnih inostranih priznanja

Braća Saša i Milan Nikolić godinama žive na relaciji Srbija - Francuska, ali sada sve više vremena, skoro osam meseci godišnje, provode u Srbiji, u vinogradu i vinariji. Za berbu iz 2012. godine dobili su zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju u Briselu 2018. godine, srebrnu medalju u Lionu 2016. godine, na takmičenju Dekanter 2015. godine osvojili su bronzu.

Foto: Jelena Lukić
  • 599
  • 29
  • 0

Da se u selu Dobra Voda kod Jagodine proizvode i dobra vina pokazuje porodična vinarija Vinis čiji su vlasnici rođena braća Saša i Milan Nikolić.

Vinogradarstvom i proizvodnjom vina bavili su se i dedovi Saše i Milana, ali su njih dvojica rešila da krenu ozbiljnije sa tim poslom, pre svega osnivanjem vinarije. Vinograd od 6,5 hektara se nalazi na 300 metara nadmorske visine, na brežuljku koji je ceo dan osunčan, a zemljište je idealno za vinovu lozu. Imaju internacionalne sorte: merlo, šardone, kaberne sovinjon i kaberne frank.

Prvi vinogradi su posađeni 2007. godine, a prvo vino u vinariji Vinis je proizvedeno 2010. godine. Braća Nikolić su skoro 30 godina radila u Francuskoj. Tamo su pili najkvalitetnija francuska i svetska vina pa su rešili da francusku tehnologiju primene i u svom kraju.

Porodična tradicija i francuska tehnologija

Proizvodnja vina im je kako kažu već bila u tradiciji porodice, a Francuska je zemlja ovog pića bogova pa su odlučili da se oprobaju u toj proizvodnji. "Naša vina su jednako dobra kao i francuska, neki kažu možda čak i bolja. Enolog nam je Marko Malićanin, ali i nas dvojica učestvujemo u proizvodnji", rekao je Saša Nikolić.

U vinogradu, kaže Saša, uvek ima posla. "Ovaj posao je vrlo zahtevan, svaki dan mora da se bude u vinogradu, i kada nema šta da se radi mora da se prati stanje vinograda. Iako se mnogo radi, mi imamo volje, jer volimo to što radimo. Pre svega se trudimo da nam vino bude kvalitetno. Za dobro vino najbitnije da grožđe bude kvalitetno. Koristimo i francusku i našu tehnologiju", rekao je Saša.

Za svoja vina Nikolići su osvajali brojne nagrade, pre svega u inostranstvu

Kapacitet vinarije oko 30.000 boca godišnje

Braća Nikolić godinama žive na relaciji Srbija - Francuska, ali sada sve više vremena, skoro osam meseci godišnje, provode u Srbiji, u vinogradu i vinariji. Kapacitet vinarije oko 30.000 boca godišnje. U posao su, osim braće, uključene i njihove supruge koje rade i u vinogradu i u vinariji, ali i deca. Jedan od trojice Sašinih sinova se školuje za tehnologa i želja mu je da nakon završetka fakulteta radi u porodičnoj vinariji.

Milan Nikolić navodi da su u vinograd i vinariju uložili samo svoja sredstva i da subvencije države ne koriste.

"I dalje ulažemo u proizvodnju. Plan nam je da proširimo vinograd na 10 hektara. Ipak, nećemo više da širimo kako bi zadržali ovaj kvalitet. Vina prodajemo 50 odsto u Srbiji, a 50 odsto u inostranstvu, pre svega u Francuskoj i Švajcarskoj. Francuzi su oduševljeni našim vinom, kažu da su naša vina odlična", kazao je Milan.

Nagrade na međunarodnim takmičenjima

Vinarija Vinis proizvodi crveno vino nastalo kupažom merloa i kaberne sovinjona, belo vino od šardonea i roze od grožđa sorti merlo i kaberne sovinjon. Za svoja vina Nikolići su osvajali brojne nagrade, pre svega u inostranstvu. 

Za berbu iz 2012. godine dobili su zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju u Briselu 2018. godine, srebrnu medalju u Lionu 2016. godine, na takmičenju Dekanter 2015. godine osvojili su bronzu.

Selektor Salona vina u Paraćinu Nenad Andrić kaže da je vinarija Vinis pravo otkriće.

Nikolići su imali najbolje vino među 8.500 uzoraka

"Nikolići godinama prave spektakularna vrhunska vina, a najveći stručnjaci u zemlji maltene nisu čuli za njih. Ja ih zovem najbolja nepoznata vinarija na svetu. I zaista postoje razlozi za to. Na takmičenju u Briselu, Concours Mondial, koje je jedno od najvećih takmičenja na svetu, vinarija je osvojila zlato. Nikolići su imali najbolje vino među 8.500 uzoraka. Oni sve što proizvedu prodaju i jednostavno nemaju potrebe za promocijom", kaže Andrić. 

Osim vina, Nikolići proizvode i rakiju od grožđa staru pet godina, a za godinu, dve stiže i konjak.


Foto prilog


Tagovi

Vino Vinarija Vinis Merlo Šardone Kaberne Sovinjon Kaberne frank Saša Nikolić Milan Nikolić Nenad Andrić


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.