Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvo pretakanje vina
  • 17.12.2017. 15:00

Pretakanjem do dobrog vina

Vreme je za prvo pretakanje vina! Da li je vaše vino stabilno na vazduhu?

Foto: ELMANQUE / Pixabay
  • 2.735
  • 228
  • 0

Pretakanje vina predstavlja presipanje vina iz jednog suda u drugi. To je veoma delikatan posao, koji treba obaviti četiri nedelje nakon fermentacije vina, odnosno završetka vrenja.

Mnogi greše, jer smatraju da vino treba što duže držati na talogu. Naprotiv, ovim činom se neprijatan miris iz taloga može preneti u vino, a takođe se mogu aktivirati i štetni mikroorganizmi, koji će pogoršati kvalitet vina.

Vino mora da bude stabilno pre pretakanja

Kvalitetno vino zahteva dva ili tri pretakanja, ali je prvo najbitnije, jer se tada odstanuje najveća količina nepoželjnih materija. Pre početka pretakanja potrebno je ustanoviti da li je vino stabilno na vazduhu, odnosno da li je sklono mrkom prelomu, jer od toga zavisi vrsta pretakanja.

"Vino se sipa u čašu, ili neku drugu providinu posudu, i ostavi da odstoji do sledećeg dana. Ako vino još nije stabilno, na površini će se pojaviti prsten mrke boje, a dužim stajanjem celokupno vino obojiće se mrkom bojom.Uzrok ove pojave je plesnivo grožđe u toku spravljanja vina i nedovoljno sumporisanje. Ukoliko se u vinu pojavi mrki prelom, vrši se zatvoreno pretakanje. Ako je vino napravljeno od potpuno zdravog grožđa, najčešće se koristi takozvano otvoreno pretakanje", objašnjava dipl. ing. Zorica Petkanić.

Vrste pretakanja vina

Pretakanje može da bude otvoreno, poluzatvoreno i zatvoreno, u zavisnosti od prisustva vazduha.

Kod otvorenog pretakanja vino direktno dolazi u dodir sa vazduhom, pa ga je potrebno dosumporisati sa 3 g - 5 g sumpordioksida na 100 litara.

Poluzatvoreno pretakanje koristi se kod vina koja su kiselija, sa manje ekstrakta i za koja je jako bitno da očuvaju, kako miris i ukus sorte, tako i aromatičnost. Koristi se kod vina napravljenih od muskatnih sorti grožđa.

Zatvoreno pretakanje vrši se najčeše kod drugog pretakanja vina. Najjednostavniji način je preko slavine, u manji sud, slobodnim padom. Ukoliko posedujete pumpu, ovaj postupak se znatno olakšava i ubrzava. Radi se kada je vino sklono oksidaciji, kada želimo da smanjimo kiseline ili kada se pretače u flaše.

Foto: ELMANQUE / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zorica Petkanić Vrste pretakanja vina Mrki prelom Vino


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.