Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt ADAPTVitis
  • 11.05.2024. 14:00
  • Mandićevac, Hrvatska

Projekat Srbije i Hrvatske za prilagođavanje vinove loze klimatskim promenama

Svrha eksperimenta je odrediti učinke podloga i klonova te različitih agro i ampelotehničkih zahvata na rod i kvalitet grožđa pojedinih sorti.

Foto: AK grafika
  • 163
  • 30
  • 0

Na oglednom polju osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Mandićevcu kod Đakova (HR), potpisan je ugovor o realizaciji trogodišnjeg projekta "Prilagođavanje vinogradarstva klimatskim promenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze - ADAPTVitis", odobrenog u sklopu Interreg IPA programa Hrvatska-Srbija.

Ukupna vrednost mu je 2.553.600 evra, vodeći partner je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, a partner na projektu, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu koji svoj deo istraživanja obavlja na vinogradu u Sremskim Karlovcima.

"Kupovinom površine veličine 33.603 kvadratnih metara 2012. godine na jednom od najpoznatijih kontinentalnih vinogorja, vinogorju Đakovo na položaju Mandićevac, stvoreni su preduslovi za osnivanje oglednog polja", podsetio je dekan FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić (desno na naslovnoj fotografiji).

Eksperimentalni zasad sa vinskim sortama danas obuhvata najznačajnije preporučene sorte za proizvodnju belih vina kao što su šardone, graševina, rizling rajnski, sovigjon bijeli, traminac mirisavi te crnih kaberne sovinjon, merlo, frankovka, u regiji Istočna kontinentalna Hrvatska.

Centar za novitete, mini vinarija i podrum

No, sve je počelo još 2003. godine.

”Tada smo započeli sa studijskim programom hortikulture i nakon toga 2008. s programom voćarstvo-vinogradarstvo i vinarstvo te sanjali o vlastitom modernom oglednom polju za studente, ali i naučno-istraživački rad. Te 2012. smo došli u posed ta prva tri hektara ovde na obroncima Krndije. Već 10-tak godina sanjamo o svom objektu i sad nam se želja ostvarila”, naglasio je Zmaić. 

Projekat, dakle, sadrži u svom elaboratu i izgradnju Centra za novitete, mini vinariju i podrum

Ogledno polje FAZOS-a u Mandićevcu 

Ugovor o finansiranju uručio je državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Domagoj Mikulić. Kako je poručio, najvažnije je da omogućimo vinogradarstvu kao značajnoj delatnosti Osječko-baranjske županije i samoj regiji da se odupre izazovima koje su izazvale klimatske promene.

"Omogući ćemo obema institucijama iznalaženje novih tehnoloških dostignuća te rešenja za borbu sa klimatskim promenama kako bi očuvali vinogradarstvo u ovoj regiji", kazao je Mikulić.

"Naša saradnja je zaista na vrhunskom nivou, a čestitam na ovom izuzetno važnom projektu svim učesnicima", istakao je vršilac dužnosti župana Mato Lukić i dodao da je sa preko 2.000 hektara Osječko-baranjska županija druga po veličini površina koje se nalaze pod vinovom lozom u Hrvatskoj. Ali, vodeće mesto zauzima po proizvodnji vina, a to je približno 109.000 hektolitara.

"I ostale komponente Univerziteta koristiće ovo ogledno polje u Mandićevcu kroz različite završne konferencije, ali i mnoge druge aktivnosti", rekao je rektor Univerziteta "Josipa Jurja Štrosmajera" u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Kruna višegodišnje saradnje 

Prodekan za razvoj i saradnju sa privredom inače i sam profesor voćarstva dr. sc. Nenad Magazin (levo na naslovnoj fotografiji) primio je ugovor u ime novosadskog fakulteta.

"Važnost ovog projekta više mi je nego poznata i mislim da je on kruna višegodišnje i višedecenijske saradnje koje naši fakulteti imaju. A pogotovo koje imaju na polju prekogranične saradnje", rekao je i dodao da se obe institucije trude iskoristiti sredstva koja možda drugi ne vide da postoje.

"Sve u cilju da što više pomognemo našim proizvođačima, ali i generalno našem društvu. Upravo ovaj projekat će biti takav da ćemo posle par godina imati rezultate koji će biti vidljivi kroz decenije u vidu ne samo objekata koje ćemo podići i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo, nego jasnih smernica našim proizvođačima, našim vinogradarima i vinarima kako da se u narednom periodu prilagode klimatskim promenama kojih smo više nego svesni", poručio je Magazin.

Dodao je i da mu je drago da su kolege pre nekoliko godina krenuli u tom pravcu, kao i oni u Novom Sadu gde imaju već više od 70 godina ogledna polja i iza sebe mnogo novih sorti.

Profesor vinogradarstva i direktor Odseka za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr. sc. Dragoslav Ivanišević rekao je kako će na ovaj način poboljšati svoje kapacitete i stvoriti znatno bolje uslove za edukaciju svojih studenata, ali i proizvođača kroz primenu novih tehnologija u praksu.

Možemo očekivati dobru godinu 

Doc. dr. sc. Toni Kujundžić s FAZOS-a osvrnuo se na trenutno stanje u vinogradima te rekao kako je proteklih 30 dana bilo vidljivo da se moramo prilagođavati novim klimatskim promenama. Pre mesec dana imali smo porast temperature na gotovo 30 stepeni i ranije kretanje vegetacije. A onda je došlo do izmrzavanja, što samo potvrđuje da se moramo prilagođavati novim uslovima i menjati se. 

"Upravo kroz ovakve projekte ćemo nastojati da pružimo informacije proizvođačima i kroz nove sortimente im se približiti", rekao je Kujundžić navodeći da se trenutno obavlja košenje u vinogradima i zaštitni tretmani, ali da možemo reći da je situacija pod kontrolom i nema nikakvih pritisaka bolesti.

"Ako se nastavi ovakvo vreme možemo očekivati dobru godinu", poručio je. 

Potpisan je ugovor o realizaciji vrednog projekta

Ukupna ogledna površina je 1,4 ha. Međuredni razmak je 2,2 m, a unutar reda 0,8 m. Svaka sorta zastupljena je s 1.040 čokota na dve podloge i sa dva klona. Kako smo čuli, svrha eksperimenta je odrediti učinke podloga i klonova te različitih agro i ampelotehničkih zahvata na rod i kvalitet grožđa pojedinih sorti. Kolekcijski zasad (sortiment) zauzima površinu od 2.000 m² koja će se postupno popunjavati tokom rada ogleda. 

Na površini od 2.400 m² u planu je postavljanje komparativnog eksperimenta sa stonim sortama. Cilj eksperimentiranja je ustanoviti pogodnost novog stonog sortimenta za široku proizvodnju, kao i mogućnost smanjenja primene zaštitnih sredstava.

Naslovna fotografija: Julijana Kuzmić/Damir Rukovanjski


Tagovi

FAZOS Ugovor Prilagodba vinogradarstva FAZOS Poljoprivredni fakultet Krunoslav Zmaić Projekat Prilagođavanje vinogradarstva Klimatske promene Saradnja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.