Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje vinove loze
  • 30.10.2017. 12:00

Srbija postaje Bordo

Dok svi brinu zbog globalnog zagrevanja, vinogradari u Srbiji nemaju tih problema. Broj sunčanih dana izjednačen je sa nekim podnebljima u svetu koja su najpoznatija po proizvodnji grožđa i vina.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.786
  • 266
  • 0

Srbija postaje Bodro i izuzetno područje za gajenje vinove loze zbog globalnog zagrevanja, tvrdi Tihomir Timotijević, vinogradar i vinar iz Vrbice kod Aranđelovca. Broj sunčanih dana u našoj zemlji se povećava, što pogoduje grožđu i donosi visoki procenat šećera.

Najpoznatija i najkvalitetnija vina

Ove godine, pojedini vinogradari u Šumadiji zabeležili su i preko 28 procenata šećera u grozdovima.

"Kada uzmete meteorološke podatke u Beogradu, Kragujevcu ili Nišu imate maltene isti broj sunčanih dana, kao u Atini ili na Pelješcu. Beograd je godinama unazad jedan od najtoplijih gradova u Evropi, pa samim tim i veći deo zemlje. Znači, globalno zagrevanje pogoduje Srbiji i postajemo Bordo. A u toj regiji nastaju najpoznatija i najkvalitetnija vina", kaže Tihomir Timotijević.

Sigurno je da je ova godina bila dobra, što se tiče procenta šećera u grožđu. Međutim, dodaje Timotijević, kao izuzetne po tom pitanju beleže se i 2008. zatim 2012. i 2013. godina.

Tihomir Timotijević kaže da je Srbija izuzetno područje za gajenje vinove loze

Nezabeležen procenat šećera u grozdovima

Enolog Mija Radovanović iz Krnjeva, još jedan vinogradar iz Šumadije, kaže da je procenat šećera jedan od važnih parametara. U zavisnosti od ekspozicije, kod njega se ove godine procenat šećera kretao od 25 do 28,8.

"Ja to do sad nisam imao. Sudeći po tom parametru, imamo eksplozivnu godinu. Imaćemo jako alkoholna i puna ekstraktna vina. Bobice su veoma čvrste, a zrele. Šira je jako crvena. Više nije tajna da je Šumadija prepoznata kao najveći region po potencijalu za gajenje vinove loze. Zbog pogodnog terena, klime, zemlje, ekspozicija, moguće je podići nekoliko hiljada hektara samo u ovoj regiji, tvrdi Radovanović.

Sve evropske sorte ovde su prilagodljive, navodi Radovanović i dodaje:

"Zemljište je pogodno, jer gajnjača dobro vezuje vodu i zato u vreme velikih suša zelena masa preovladava i ne možete da vidite izgorelo lišće. To govori da, ako pretrpite ovakvu godinu i leto koje je bilo sušno sa izuzetno visokim temperaturama, na dobrom ste mestu posadili vinograd".

Vinogradi iznad 400 metara

Globalno zagrevanje moglo bi da donese još jednu pogodnost. Tihomir Timotijević navodi da su njegovi vinogradi na 350 metara nadmorske visine, koja je inače idealna i za vinograde i ljude. Međutim, i u tom domenu se mogu očekivati pomeranja.

"Zbog globalnog zagrevanja granica od 350 nadmorske visine se probija. Postoje vinogradi i iznad 400 metara, što govori da ćemo imati najverovatnije nove zasade i na tim visinama", navodi Timotijević.

Bobice su veoma čvrste, a zrele ove godine.

Sunce oteralo bolesti

I Biljana Milosavljević, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSS Kragujevac, kaže da je poznato da grožđe voli i zahteva sunce. To rezultira dobrim kvalitetom grozdova i na kraju vina. Ove godine sunce je vinogradima donelo još jednu pogodnost.

"Zbog sunčanog i suvog vremena sadržaj šećera je veći, ali nije bilo velikog razvoja gljivičnih oboljenja i ostalih bolesti vinove loze. Samim tim primena preparata za zaštitu je bila svedena na minimum", kaže Milosavljević.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Globalno zagrevanje Vinogradi Bordo Suša Broj sunčanih dana Procenat šećera Ekstraktna vina Šumadija Tihomir Timotijević Mija Radovanović Enolog Gajnjača Preparati za zaštitu


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.