Pretraživanje tekstova
"Vinogradi se obično odupiru toploti, ali s dostignutim temperaturama u petak, vinarstvo plaća veliku cenu. To je nešto što nikada nisam doživeo. Vinar sam 30 godina. Nikad nisam video vinovu lozu da gori od vrućine; to je impresivno", rekao je Jerome Despei (Jerome Despey).
Vinogradi na jugu Francuske prošle su nedelje "izgoreli" u toplotnom talasu koji je pogodio taj deo zemlje. Lokalni vinari tvrde da nisu videli takve opekotine na vinovoj lozi "više od 30 godina“.
Posebno su, piše connexionfrance, pogođene regije Gard i Ero (Hérault), a meštani kažu da grožđe izgleda kao da je "spaljeno bacačem plamena". "Meteo France" je za navedeno područje izdao crveni alarm zbog novog toplotnog talasa koji kreće ove nedelje. Inače, temperature su na nekim mestima dostigle više od 45°C.
"Temperature su dostigle takve nivoe da se čini da su neke vinove loze upaljene; doslovno na žaru. Grožđe je spaljeno, a listovi isušeni", rekao je vinogradar i predsednik privredne komore Ero, Jerome Despei.
Na tviteru, Despei je dodao da namerava da aktivira hitnu jedinicu za utvrđivanje šteta pri Odeljenju za poljoprivredu, kako bi što prie dobili jasniju sliku o šteti.
"Vinogradi se obično odupiru toplini, ali s dostignutim nivoima u petak, vinarstvo plaća veliku cenu. To je nešto što nikada nisam doživeo. Vinar sam 30 godina. Nikad nisam video vinovu lozu da gori od vrućine; to je impresivno", rekao je.
Najviše su pogođeni vinogradi u Villeveyracu, Fabrguesu i Pic Saint-Loup području, a uništene su i stare vredne sorte vinove loze poput Carignana. Zatim, mali šumski požari u Gardu takođe su naneli štetu na imanjima nekoliko farmera i vinogradara.
Tagovi
Toplotni talas Vinogradi Francuska Izgorelo Spaljeno
Autorka
Više [+]
Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Počela berba ranih sorti grožđa. Kakvi su prinosi i cene? Čitajte na portalu!
Djordje Ostojic
pre 5 dana
Pistovani poljoprivrednici, Cinjenica je da vec nekoliko godina zaredom, imamo extremnu susu, malo padavina. Ali, razumem i pojedince koji daju Više [+] podatke o svojim prinosima koji su za ne poverovati, medjutim moramo shvatiti jedno je stedeti, malo ulagati, cekati da iz neva padne kisa, pevati "oj dodo oj dodole" a drugo je prionuti na pripremu zemljista, dobro nadjubriti i ko moze stajnjakom, pa voditi racuna o plodoredu, pa resiti pitanje navodnjavanja, ne mora biti sve u 10 etku ali ipak strucno i radno. Ko samo ceka i kuka i nikad mu nije dosta ni subvencija, ondaje to ..... Bio sam na mojim parcelama koje rade zakupci, saroliko, jedan ulozio ima kukuruz u Vajskoj visok 2,7 metara svaki klip pun. Ja mu stisnuo ruku i kazem alal vera domacine. Na drugoj parceli doja, dosta slaba probuseni listovi, boja cudna ima mnogo korova, ambrozije , ja pitam ga sta si radio sta sejes unazad 5 godina, kaze soju uvek, e kazem mu pa moras malo struku i naulu slusati i vise ulaganja i rada! U M Idjosu covek posejo stocni jecam OK prinosi bili, u Zablju cekam na skidanje soje u Velikom ritu, bice kaze slabije od prosle godine ali kasna je sorta pa ce imati oko 1,8 t/ha , u B Gradistu kukurica ,solidno u odnosu na opste prinose i u odnosu na uslove i susu imace kaze oko 4,5 t/ha. Eeeeee navodjavanja mora biti ne moze se bez toga eno culi ste za okolinu Cacka gde je reseno pitanje jednog dela sa oko 500 ha, koja je razlika u prinosima!!! Veliki pozz, Djordje