Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni neprijatelji
  • 07.11.2021. 18:00

U kalifornijskim vinogradima koriste se sove umesto rodenticida

Jedna porodica sova kukuvija može da pojede do 1.000 glodara tokom sezone gnežđenja, odnosno njih oko 3.400 godišnje.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 353
  • 241
  • 0

Umesto da koriste rodenticide kako bi se rešili glodara u vinogradima studenti diplomskih studija na Univerzitetu Humboldt State u Kaliforniji pokušavaju se ovih štetočina rešiti metodom prirodnih neprijatelja u koju su uključene sove, piše EcoWatch.

Ovaj eksperiment deo je dugoročne studije koju vodi profesor Mat Džonson. Njegov tim istraživača ispitao je 75 vinarija u dolini Napa, od kojih se u ček četiri petine koriste kutije za gnežđenje sova.

U njima su primećene razlike. Istraživači su dokumentovali učinke sova kukuvija na deratizaciju i zabeležili da one provode trećinu vremena u lovu tokom sezone gnežđenja. Jedna njihova porodica može pojesti do 1.000 glodara tokom sezone gnežđenja, odnosno njih oko 3.400 godišnje.

Do sada su ustanovili da ova vrsta sova smanjuje broj džepnih gofera (glodari iz roda Gaomyidae koji su karakteristični za Ameriku, a poznati su po izgradnji tunela i velikim štetama u poljoprivredi), ali ne i miševa. Trenutno ispituju i njihov uticaj na voluharice.

Da li su smanjile upotrebu rodenticida?

Od januara ove godine kalifornijski odsek za regulaciju pesticida uveo je stroža ograničenja za korišćenje rodenticida jer često radi njih stradaju druge životinje koje pojedu otrovane glodare. Istraživači tvrde da većina vinogradara iz studije više ne koristi ove hemijske preparate otkad su u svoje vinograde postavili kutije za gnežđenje sova.

Nedavno sprovedena studija pokazala je da oko 80 odsto vinogradara u toj dolini koristi kutije za sove dok ih se 21 odsto još uvek oslanja na rodenticide.

Poljoprivrednici su stolećima koristili sove i druge ptice grabljivice za lov na glodavce, ali moderni hemijski pesticidi u poslednje vreme imaju prednost nad prirodnim metodama. U nastojanju da ostave manje negativnog uticaja na životnu sredinu, poljoprivrednici širom sveta vraćaju se prirodnim neprijateljima u suzbijanju štetočina.

Kutije za gnezda pojavljuju se na poljoprivrednim poljima širom Sjedinjenih Američkih Država, Malezije, Kenije i Izraela kako bi pomogle prirodno suzbijanje.

U dolini Napa one nisu jedina taktika za stvaranje održivijeg poljoprivrednog vinogradarstva. Uzgajivači vinove loze takođe nastoje da smanje potrošnju vode i obradu zemljišta radi čega između redova seju višegodišnje trave. To takođe smanjuje eroziju, a zemljište obogaćuje hranivima.  

Ipak, dug je put do poboljšanja održive poljoprivrede, uključujući i vinsku industriju. Dolina Napa ima preko 40.000 hektara vinograda, a samo 3.800 hektara je sertifikovano kao organski uzgoj. 

Pogledajte kako izgledaju kutije za gnežđenje u vinogradima:


Tagovi

Sove Vinogradi Kalifornija Deratizacija Glodari Prirodni neprijatelji Biološke metode


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.