Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šarbone
  • 02.10.2022. 18:00

Vino poteklo sa zatvorenih rudnika zove se Šarbone

Zahvaljujući sve toplijoj klimi, na nekadašnjim rudnicima na severu Francuske podignuti su vinogradi čije grožđe daje jedinstveno vino.

Foto: Facebook/Y. Cadart / CD62
  • 103
  • 55
  • 0

Zatvaranje rudnika u bazenu uglja u regionu na severu Francuske, a koji se proteže desetinama milja zapadno od belgijske granice, doveo je do ekonomskog pada. Ali, čini se da je rešenje pronađeno zahvaljujući zagrevanju klime, a što pogoduje uzgoju vinove loze i proizvodnji vina u tom delu zemlje, prenosi Reuters.

Vinova loza je tamo zasađena pre jedne decenije, a 2018. godine prve boce vina su prodate meštanima i malim trgovinama. Vino je dobilo naziv "Šarbone" (Charbonnay), što predstavlja igru reči i kovanicu od naziva poznate sorte grožđa šardone i "karbon", što na francuskom znači ugalj.

Vinogradi na gomilama šljake

Ove godine je na severu zemlje bila manja suša i temperatura nego na jugu. Zahvaljujući tome proizvodnja bi se trebalo utrostručiti u odnosu na 10 hektolitara proizvedenih 2021. godine.

Vinogradi su podignuti na brdima nasute šljake. U susednoj Belgiji, u blizini grada Šarleroa, takođe je posađena loza, a zasad iz 2019. bi trebalo dati prve boce sledeće godine.

Status svetske baštine

UNESCO je pre deset godina rudarskom bazenu dodelio status svetske baštine koji simbolizuje industrijsku baštinu Evrope.

"Siguran sam da bi se ljudima koji su radili u rudnicima svidelo da možemo da proizvodimo dobro vino", rekao je vinar Enri Žame.


Tagovi

Proizvodnja vina Vinograd Francuska Vinograd na rudniku UNESCO Šarbone


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić