Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrumarstvo
  • 22.02.2023. 18:00
  • Moldavija

Vinski raj pod zemljom - kako izgleda najveći podrum na svetu?

Kroz podrum se možete voziti električnim vozom, autom ili biciklom ili jednostavno prošetati. Čuvaju oko dva miliona boca.

Foto: Mileştii Mici
  • 258
  • 29
  • 0

Moldavski Milešti Mići je najveći vinski podrum na svetu i predstavlja pravi grad pod zemljom. Ukupna dužina galerija je 200 kilometara. U tehnološke svrhe koristi se samo 55 kilometara, odnosno površina od 182 hiljade m².

Autom kroz podrum

Osnovan je 1969. godine. Kroz podrum posetioci mogu da prođu peške, električnim vozom, ali i voziti se automobilom ili biciklom. Ulice nose nazive prema sortama grožđa. Možete prošetati ulicom sovinjon blan, kaberne sovinjona, šardone.

Električni vozić za obilazak podruma

Trenutno se u ovoj zbirci nalazi oko dva miliona boca. Ginisova knjiga rekorda je 2005. godine "Zlatnu kolekciju" Milešti Mići proglasila najvećom zbirkom vina na svetu. Tada je brojila 1,5 miliona boca.

Temperatura je konstantna tokom cele godine i kreće se između 12 i 14ºC. Vlažnost vazduha kreće se od 85 do 90 odsto. Širina sloja do površine varira od 30 do 85 m.

Nacionalno kulturno nasleđe

Ovde se čuvaju vina raznih sorti vinove loze, od pinoa, traminca, rizlinga i drugih. Jedan su od najvećih prodavača vina. U vreme Sovjetskog saveza svaka druga boca koja se konzumirala je dolazila iz ovog područja.

Preko dva miliona boca

Imaju 70 odsto crvenih, 20 odsto belih i 10 odsto desertnih vina. Kolekciona vina sa zaštitnim znakom "Milešti Mići" obuhvataju rafinisana bela vina, kao što su: "Sauvignon 2013", jaka crvena vina, "Cabernet-Sauvignon 1987", "Codru 1987" ili delikatna desertna vina "Auriu 1986", "Trandafirul Moldovei 1986" i drugo.

Razvoju vinogradarstva i vinarstva pogodovali su uslovi. Na niskim, osunčanim brežuljcima i dolinama vladaju idealni uslovi koji su omogućili uzgoj vinove loze. Proglašen je "Nacionalnim kulturnim nasleđem Republike Moldavije".

Omogućena je i poseta za decu u pratnji roditelja, a za one do 10 godina starosti poseta je besplatna.



Foto prilog


Tagovi

Podrum vina Vinski podrum Milešti Mići Svetski rekord Zbirka vina Ginisova knjiga rekorda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.