Pretraživanje tekstova
Savremena vinarija Vršačkih vinograda je do sada najveća investicija u vinarstvu na prostoru bivše Jugoslavije.
Najsavremenijom vinarijom u Srbiji može da se pohvali Vršac, zaslugom Vršačkih vinograda, koji su u ovaj projekat uložili 30 miliona evra! Modernizacija starog objekta nije bila isplativa, pa je novi sagrađen između plantaža. Osim vinarije, obnovljena je mehanizacija i podignute su nоvi zasadi. Kako pišu Novosti, ovo je do sada najveća investicija u vinarstvu na prostoru bivše Jugoslavije.
Оbjekat је sagrađen za samo godinu i po dana, na ekonomiji sa desne strane puta za selo Mesić. Prostire se na 7.600 m2 i podeljen je na pet proizvodnih celina. Oprema je većinom instalirana, a očekuje da će na jesen ovde biti prerađen i lagerovan ceo rod sa plantaža ovog preduzeća.
"Trenutno imamo 168 inoks posuda sa sopstvenim hlađenjem, što je dovoljno da bude primljen sav rod koji naši vinogradi daju. S vremenom ćemo taj broj povećavati do projektovanog kapaciteta vinarije od preko 7,5 miliona litara, jer je u planu podizanje još 300 hektara novih zasada", rekao je izvršni direktor podrumarstva Aleksandar Ivkov.
Proizvodnja je fokusirana na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina. Zbog toga je u potpuno automatizovanа linijа za punjenje, u koju je uloženo više od milion evra. Njen kapacitet je 4.000 boca na sat.
"Najvažnije je što ta linija omogućava da tokom punjenja u flašu uđe vrlo nizak sadržaj rastvorljivog kiseonika. To doprinosi pravilnoj evoluciji vina i očuvanju aromatskih materija", objašnjava Ivkov
Ispod vinarije je smešten podrum u kome će se, u limitiranim serijama, praviti sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će se čuvati u hrastovim buradima. Proizvodnja banatskog rizlinga će privremeno biti obustavljena, da bi mu se popravio kvalitet.
Izvori
Tagovi
Vršački vinogradi Vinarstvo Podrum Vinarija Banatski rizling Aleksandar Ivkov
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjanje obolelih delova, njihovo iznošenje i spaljivanje daleko od zasada.
Vedran Stapić
pre 6 godina
Ogromna investicija. Mislim da i Belje ima sličan kapacitet proizvodnje, oko 8 miliona litara