• Vršački vinogradi
  • 11.08.2018. 08:30

Vršac: Vinarija vredna 30 miliona evra!

Savremena vinarija Vršačkih vinograda je do sada najveća investicija u vinarstvu na prostoru bivše Jugoslavije.

Foto: Novosti / J. J. Baljak
  • 1.388
  • 181
  • 0

Najsavremenijom vinarijom u Srbiji može da se pohvali Vršac, zaslugom Vršačkih vinograda, koji su u ovaj projekat uložili 30 miliona evra! Modernizacija starog objekta nije bila isplativa, pa je novi sagrađen između plantaža. Osim vinarije, obnovljena je mehanizacija i podignute su nоvi zasadi. Kako pišu Novosti, ovo je do sada najveća investicija u vinarstvu na prostoru bivše Jugoslavije.

Prerada roda u novoj vinariji već na jesen

Оbjekat је sagrađen za samo godinu i po dana, na ekonomiji sa desne strane puta za selo Mesić. Prostire se na 7.600 mi podeljen je na pet proizvodnih celina. Oprema je većinom instalirana, a očekuje da će na jesen ovde biti prerađen i lagerovan ceo rod sa plantaža ovog preduzeća.

"Trenutno imamo 168 inoks posuda sa sopstvenim hlađenjem, što je dovoljno da bude primljen sav rod koji naši vinogradi daju. S vremenom ćemo taj broj povećavati do projektovanog kapaciteta vinarije od preko 7,5 miliona litara, jer je u planu podizanje još 300 hektara novih zasada", rekao je izvršni direktor podrumarstva Aleksandar Ivkov.

Proizvodnja kvalitetnih i visokokvalitetnih sortnih vina

Proizvodnja je fokusirana na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina. Zbog toga je u potpuno automatizovanа linijа za punjenje, u koju je uloženo više od milion evra. Njen kapacitet je 4.000 boca na sat.

"Najvažnije je što ta linija omogućava da tokom punjenja u flašu uđe vrlo nizak sadržaj rastvorljivog kiseonika. To doprinosi pravilnoj evoluciji vina i očuvanju aromatskih materija", objašnjava Ivkov

Ispod vinarije je smešten podrum u kome će se, u limitiranim serijama, praviti sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će se čuvati u hrastovim buradima. Proizvodnja banatskog rizlinga će privremeno biti obustavljena, da bi mu se popravio kvalitet.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vršački vinogradi Vinarstvo Podrum Vinarija Banatski rizling Aleksandar Ivkov


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.