Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fermentacija vina
  • 08.05.2018. 17:00

Zastoj fermentacije šire - kako ga sprečiti?

Kada je u pitanju fermentacija vina do željenog sadržaja šećera, važna je pravilna upotreba kvasca, koji  zahteva povoljne uslove.

Foto: Flickr / Pipers Brook Vineyard Media
  • 1.250
  • 76
  • 0

Kada je u pitanju fermentacija vina do željenog sadržaja šećera, važna je pravilna upotreba kvasca, koji  zahteva povoljne uslove. To podrazumeva i higijenu podruma, adekvatnu temperaturu, izvor hranjivih materija za kvasce (diamonijum- fosfate, aminokiseline, minerale i vitamine).

Savetodavac Vida Evstratiev iz PSSS Smederevo daje nekoliko saveta kako da se izbegne zastoj fermentacije:

  • Koristiti samo čistu opremu i sudove, jer prljava ili nepravilno očišćena oprema povećava mogućnost rada nepoželjnih mikroorganizama, kao što su divlji kvasaci i bakterije koje prouzrokuju kvarenje vina.
     
  • Izbegavati previsoke ili preniske temperature fermentacije.
    Ne upotrebljavati stari kvasac, koji je oslabljenog ili isteklog roka upotrebe i ne koristiti kvasce jeftinih aktivatora, koji nemaju dovoljnu snagu u određenim uslovima.
     
  •  Voditi računa o adekvatnoj rehidratacija za pokretanje kvasca. Izbegavati rehidrataciju kvasca na preniskoj ili previsokoj temperaturi - ne dopustiti više od 10°C razlike između smese pripremljenog kvasca i šire u koju dodajete kvasac.
     
  • Vodite računa da ne bude previsok sadržaj sumpora, kalijum-metabisulfita. U početnoj fazi ne preporučuje se upotreba više od 6 g/hl vinobrana
     
  • Uklonite ostatke zaštitnih sredstava na površini bobice grožđa. Obavezno koristiti bentonit kod taloženja šire belih vina.
     
  • Nedostatak hranjivih materija, uključujući nedostatak azota ili određenih aminokiselina je jedan od najčešćih razloga zastoja fermentacije i pojave sumporovodika u vinu (miris jaja). Iz tog razloga se preporučuje pravilan izbor hrane za kvasce.

"Ukoliko se navedeno poštuje i sprovede u odgovarajućim uslovima i vremenu, sa zdravom sirovinom, vino kao finalni proizvod će dati sva potrebna svojstva autentične sorte od koje je proizvedeno", zaključuje Evstratiev.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vino Šira Fermentacija Kvasac Bentonit Vida Evstratiev PSSS Smederevo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D