Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 08.06.2017. 10:00

Arilje: Nema dovoljno dobrih berača!

Prva veća količina zrelih malina u ariljskom kraju stiže za desetak dana, a tamošnji malinari užurbano traže berače. Prema procenama, trenutno nedostaje oko 5.000 sezonskih radnika, a proizvođači se žale da je dobre berače teško naći.

Foto: Arieth/ Pixabay
  • 6.874
  • 740
  • 0

Prema procenama proizvođača malina okupljenih oko Udruženja "Vilamet spas" iz Arilja, u tom kraju trenutno fali između 4.000 i 5.000 sezonskih radnika i to pre svega za branje malina, prenosi Blic. Kako kažu, tokom sezone na tom poslu bude angažovno čak 15.000 berača.

Poboljšane dnevnice i uslovi

Dragan Bogdanović predsednik pomenutog udruženja malinara žali se da je sve teže pronaći dobre berače, uprkos tome što su dnevnice i uslovi znatno poboljšani. Kako on tvrdi, početna nadnica iznosi 2.000 dinara, a pojedini domaćini plaćaju i 2.200 dinara uz obezbeđene obroke i prenoćište.

U Požegi dnevnica berača 3.300 dinara

Prema Bogranovićevim rečima, u Požegi, cena dnevnice je dostigla 3.300 dinara, doduše bez obezbeđene hrane i prevoza. Ovaj domaćin naglašava da i pored takvih uslova, tom kraju nedostaje između 4.000 i 5.000 sezonaca, dodavši da u ariljskim malinjacima već ima zrelih plodova, dok će prva obilnije količine sazreti za 7-10 dana.

Foto: Arieth/ Pixabay


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Malina Berba Arilje Srbija Požega Vilamet spas Dragan Bogdanović Cena Dnevnica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.