Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode i maline
  • 30.04.2017. 15:00

Bačka Palanka: Prebrodili niske temperature

Proizvođači jagoda i malina u Bačkoj nisu pretrpeli velike štete u svojim zasadima. Ipak, redovno kontrolišu vegetaciju, jer očekuju da će niske temperature imati uticaj na plod.

Foto: Rada Milišić
  • 1.450
  • 190
  • 0

Talas hladnog vremena, koji je obležio proteklu nedelju, doneo je sa sobom niske temperature, mraz, sneg i veliku brigu poljoprivrednicima. Odahnuli su, ali ne prestaju da razmišljaju da li će ove vremenske prilike i koliko uticati na rod.

Hladno vreme, sa jutarnjim temperaturama oko nule, usporava vegetativni rast i razvoj plodova, pa su mnogi poljoprivrednici i dane i noći provodili na svojim parcelama i zasadima.

Strah od mraza zbog jagoda

Da su se plašili mraza i posledica koje su mogle da nastanu, potvrdili su nam Mirko i Milan Čavić iz Bačke Palanke. Oni imaju veliki zasad jagoda ukupne površine od dva hektara, od kojih je pola hekara pod plastenikom.

"Jagode koje su zasađene na otvorenom bile su u punoj fazi cvetanja, te smo morali preventivno delovati. Jedan deo parcele pokrivali smo agrilom, a drugi deo smo tretirali odgovarajućim sredstvom protiv smrzavanja i stresa. Obilazili smo parcelu svakodnevno, ali na svu našu sreću nije bilo mraza, verovatno zbog blizine Dunava i malo vlažnijeg vazduha. Bila je samo jaka rosa", kažu Čavići.

Dodaju da će se niske temperature odraziti na rod, jer će kasniti dozrevanje. Procenjuju da će prve jagode sa parcele na ovorenom biti za branje desetog maja. U plasteniku se plodovi već nalaze u fazi dozrevanja.

Voćari ne prestaju da razmišljaju da li će ove vremenske prilike i koliko uticati na rod

Preventivne mere malinara

I proizvođači malina svakodnevno obilaze svoje zasade, prateći vegetaciju nakon hladnog talasa. Tako je i u Paragama, gde je prošle godine bilo 60 ha pod malinom, a ovog proleća govori se o zasadima na oko 100 hektara.

"Mi smo ovde svi po iskustvima mladi proizvođači, a ja mogu reći da do sada, tokom ovih par godina koliko se bavim uzgojem malina, nisam imao iskustva sa ovakvim vremenskim prilikama. Zato sam neprekidno pratio prognoze meteorologa, na društvenim mrežama i forumima tražio savete i razmenjivao iskustva sa drugim malinarima. Kao preventivnu meru odradio sam zaštitu useva preparatom na bazi aminokiselina. Moguće je da će kod nas, u Bačkoj, biti smanjen rod, ali ni približno kao kod proizvođača u drugim delovima zemlje, kojima je sneg polomio grane i gde je temeperatura bila znatno niža", rekao nam je Ivan Petrović, na čijoj parceli od jednog hektara rastu maline sorti polka i polana.

Zasad maline je u dobrom stanju

Obrovački malinar Neđeljko Medić kaže da svakodnevno obilazi parcelu od pet jutara, a zasad namerava da proširi na jesen:

"Na svu sreću, kod nas nije bilo mraza. Bilo je hladno, te je list negde požuteo. Nisam čak vršio ni hemijski tretman zaštite, jer nisam ni očekivao niske temperature, koje bi ugrozile rast i razvoj biljaka. Moram naglasiti da su moji zasadi osigurani i to radim svake godine. Gledano u celini, zasad je u dobrom stanju, sad samo malini treba sunca, toplote i vode".

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Maline Jagode Mraz Čavić. Neđeljko Medić Ivan Petrović


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P