Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuka
  • 01.09.2017. 08:00

Bela Crkva: Loša godina za jabuku

Rod jabuke u Beloj Crkvi manji je za 50%. Voćari nestrpljivo iščekuju cenovnik, najavljujući da bi početna cena trebalo da bude 40 dinara za kilogram.

Foto: DataHamster / Flickr
  • 707
  • 48
  • 0

Opština Bela Crkva sa zasadima jabuka, koji se prostiru na čak 500 ha, ubraja se u najveće proizvođače tog voća u južnobanatskom regionu. Ta opština spada među tri najveća izvoznika jabuke u Srbiji, sa prosečnim godišnjim izvozom od gotovo 10 hiljada tona i to uglavnom na rusko tržište.

Međutim, kako prenosi RTS, ove godine to neće biti moguće, zato što je rod manji za oko 50%. Belocrkvanski voćari nestrpljivo iščekuju cenovnik, jer ako cena bude kao prošlogodišnja, od zarade neće biti ništa.

Loše vremenske prilike uzele danak

Voćari iz Bele Crkve tvrde da 2017. godina nije bila dobra ni za jednog poljoprivrednog proizvođača, pa tako ni za njih. Uprkos ranijim prognozama da će rod jabuke biti na nivou lanjskog, prolećni mrazevi, aprilski sneg i najzad dva sušna letnja meseca uzeli su danak u voćnjacima. Voćar Milisav Anđelković žali se da je situacija vrlo loša, rod je mali, kvalitet slab, ali je "utešno" to što loša situacija kada je o jabuci reč nije pogodila samo naše proizvođače.

Jabuka podbacila u celoj Evropi

Na sastanku Evropske komisije, na čijem je dnevnom redu bila procena ovogodišnjeg roda voća, utvrđeno je da u celoj Evropi, u odnosu na 2016. godinu, jabuke ima manje za 23%. Sve to bi trebalo da garantuje višu cenu tog voće na tržištu, iako je, za sada, to sve na nivou kalkulacija.

U Poljskoj rod jabuke manji za 30%

Direktor PIK "Južni Banat" Goran Zabrkić ističe da i veliki proizvođači jabuke poput Poljske, koji diktiraju cenu ovog voća na evropskom tržištu, imaju slabiji rod. On navodi da Poljaci imaju manji rod za oko 30%, a slična situacija je i u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Belgiji.

Voćari očekuju početnu cenu jabuka od 40 din/kg

Prošlogodišnja početna cena sorte ajdared, koja je i najjeftinija, iznosila je 22-23 din/kg krajem septembra, kada je počinjala berba, a u decembru je dostizala i 40 din/kg. Međutim, ove sezone cena ajdareda bi na početku berbe trebala da iznosi bar 40 dinara po kilogramu, da bi voćari mogli da ostvare ikakvu zaradu, naročito ako se ima u vidu to da je rod koj pojedinih voćara čak za 50% manji.

Najkvalitetnije jabuke odlaze u Rusiju

Prema rečima proizvođača iz Bele Crkve, berba će početi ovih dana, odnosno oko dve sedmice ranije nego obično. Kako kažu, jabuku prve i druge klase planiraju da izvezu na rusko tržište, dok će jabuke sa manjim oštećenjima završiti na domaćim pijacama ili u industrijskoj preradi.

Foto: DataHamster / Flickr


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Jabuka Voće Voćarstvo Srbija Bela Crkva Banat Agroklub Cena Izvoz Rusija Goran Zabrkić PIK Južni Banat Milisav Anđelković Poljska Evropa


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao