Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 03.06.2024. 14:00

Biće rakije sa kruškom u boci: Ilijina putuje do Nemačke, "po dobroj ceni"

Ilija je svoje kruške već "ukrasio" flašama. Znate li kako se to radi?

Foto: Bojan Kecman
  • 360
  • 56
  • 0

Na gazdinstvu Ilije Mijatovića u Šušnjarima, kod Laktaša u susednoj BiH, ove godine kruška je dobro rodila. Biće opet rakije sa njenim plodom u boci, po čemu je ovaj domaćin nadaleko poznat. I mladi zasad šljiva, star četiri godine, dobro je rodio.

Ilija svake godine, mesec dana nakon oplodnje krušaka, kroz grlić flaše provlači plodove veličine malo većeg lešnika.

Treba znati izabrati plodove

Zatim vezicama veže bocu za granu i obilazi zasad barem mesec dana, da vidi da li je plodić u boci otpao. Ako ne otpadne, onda će većina plodova ostati u njoj i narasti do berbe. Kada ispeče rakiju, uliće je u boce sa takvim, manjim ili većim plodovima.

Nije lak posao

"Svake godine stavljam od 400 do 500 boca i ostane mi minimalno pola. Prošle godine ostalo mi je 250 sa plodom kruške unutra. Ove godine stavio sam nešto više od 300 i trebalo bi da ih ostane minimalno 150. Nije to lak posao, treba znati koji plod izabrati i na koju granu zavezati. Muka je kad malo naraste plod, pa otpadne i onda je još teže izvući ga iz boce", kaže Ilija.

I šljiva dobro rodila

Srećom, trud se isplati jer do berbe Ilija proda sve boce sa plodom kruške. Važno je naglasiti da je to ekološka rakija sa ekološki proizvedenim plodom kruške unutra. Mijatović je prošle godine dobio sertifikat, a rakiju izvozi u Nemačku, gde je prodaje po ceni od 25 evra za jednu bocu s plodom unutra.

I šljive su rodile

"Cena rakije Viljamovke bez ploda je 20 maraka (oko 1.200 dinara) po boci i ostalo mi je nešto malo od prošle godine. Veći deo sam prodao u Nemačkoj, a manji ovde kod nas. Sreća da je ove godine rodila kruška i biće ponovo rakije. Imam protivgradnu mrežu, navodnjavanje i svoj kotao. Viljamovka je opala u zadnje vreme, ali biće je više nego prošle godine. Fatel je podbacio zbog mrazeva, a Konferans i Santa Marija su baš dobro rodili."

U ovoj godini, prvi put je rodila i mlada šljiva stara četiri godine. Sa stotinak stabala uglavnom čačanske rodne, Mijatović očekuje oko pola tone. Sve će ići u rakiju jer, kako kažu stari ljudi, šteta je šljivu iskoristiti za pekmez ili prodaju u svežem stanju.


Tagovi

Ilija Mijatović Šušnjari Rakija od krušaka Čačanska rodna Kruška s plodom u boci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612