• Cena jagode
  • 21.05.2020. 10:00

Cena jagode prepolovljena, izvoz usporen?

Cena jagode pala je u poslednjih nekoliko dana sa 400 na 200 i 150 dinara za kilogram. Ministar umiruje informacijom da izvoz 'ide' nesmetano za Rusiju i da će se institucije uključiti u rešavanje ako bude problema sa jagodom. Međutim, proizvođači nisu zadovoljni.

Foto: JumpStory
  • 244
  • 33
  • 0

Poslednjih dana jagode su postale 'pristupačnije' mnogima u Srbiji. Cene na gradskim i kvantaškim pijacama značajno su pale. Da li je na to uticala velika ponuda slatkog ploda, njime zasađene veće površine, virus korona ili zastoj u izvozu, istražuje RTS.

Prema analizama Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), ove nedelje cena jagode na kvantaškim pijacama u Srbiji, kretale su se od 300 dinara za kilogram u Novom Sadu i Subotici, 230 u Beogradu i 150 u Leskovcu.

"Izvoz ide nesmetano?"

Jagoda je na domaćim pijacama početkom berbe dostizala i 400 dinara, a u izvozu do i pet i po evra. Poslednjih dana cena je prepolovljena, a izvoz se usporio.

Cena domaćih jagoda previsoka?

"Ako se pojavi nekakav problem sa jagodama, uključićemo se u rešavanje. Što se tiče izvoza, ide nesmetano za Rusiju. Problem se pojavio između izvoznika naših i Rusa u pogledu načina plaćanja. Svi su obazrivi na svakom tržištu i drugačije reaguju nego u prethodnom periodu", istakao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Javni servis.

Proizvođači, ipak, traže da se država više uključi

Očigledno je da su ova godina i specifičan period sa virusom korona usporili i pooštrili procese trgovine i izvoza.

Velika razlika otkupne i prodajne cene jagode - proizvođači najviše na gubitku?

Kako smo ranije pisali, proizvođači traže od država da odredi kolika može da bude razlika između cene po kojoj se otkupljuje i cene po kojoj se prodaje ovo voće. Smatra se da će proizvođači spuštati cene kako se količine pristiglog voća budu povećavale. Jedan od razloga visoke cene bila je i slaba konkurencija proizvoda iz uvoza, a ne smemo da zaboravimo i posledice kasnih prolećnih mrazeva.


Tagovi

Cena jagode Uzgoj jagode Kasni prolećni mrazevi Branislav Nedimović Izvoz jagoda Izvoz za Rusiju


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće #mojepovrce Bašta je za mene relaksacija. Važan je deo u odrastanju moje dece, uz nju mi... Pročitaj celu belešku »