Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuka
  • 19.09.2017. 08:15

Cena padalice skočila pet puta

Mraz, suša i grad naizmenično su "brali" jabuke u okolini Topole. Izvesno je da će rod ove godine biti umanjen, ali najavljena cena mogla bi pokriti gubitak u prinosu.

Foto: Biljana Nenković
  • 4.920
  • 320
  • 0

Proizvođačima jabuka u Topoli pod ovim voće je ukupno 400 hektara sa godišnjoj proizvodnjom od 24.000 tona. Ove godine rod je na pojedinim parcelama umanjen i za oko 40 odsto.

Za Topolce je ovo važna voćna kultura, jer uglavnom sva jabuka ide u izvoz u Rusku federaciju. Ono što im je uzelo nebo, vratiće im izgleda zakoni tržišta - odlična cena od oko 50 evro centi i skoro četiri puta veća cena jabuka padalica.

Koga je zaobišao mraz, dotukao grad - i suša

Na višim terenima u okolini Topole nije bilo izmrzavanja jabuka, ali je na nižim pozicijama mraz krajem aprila oštetio voće i doprineo smanjenju prinosa. U zasadima gde nije bilo navodnjavanja, suša je "uzela" svoj deo i plodovi su sitniji. Zasade jabuka u ovom kraju, grad je tukao dva puta - 12. avgusta i 3. septembra.

Veroljub Kačarević, proizvođač jabuka iz Vinče kod Topole i ujedno zaštitar, kaže da je konkretno u njegovom zasadu u odnosu na prošlu godinu ostalo 90 odsto roda, ali ima njegovih kolega koji su pretrpeli znatno veću štetu.

Kačarević kaže da je ostalo 60% jabuke

"Koga je zaobišao mraz, nije grad. Suša je pogodila sve, a naročito one koji nemaju sisteme za navodnjavanje. Generalno kad se pogleda šta je sve zadesilo voćare ove sezone, moja lična procena je da kod nas i u čitavoj Srbiji ostalo oko 60 odsto jabuke u odnosu na prošlogodišnji rod", kaže Kačarević.

Cena bi trebalo da nadomesti smanjen prinos

Proizvođači se zbog smanjenog roda pouzdaju u dobru cenu. Kačarević kaže da je zlatni delišes oko 55 centi, dok je ajdaredu, čija berba polako kreće, cena 50 centi.

"Znamo, recimo, da je u rodnim godinama cena ajdareda oko 25 dinara u berbi. Tako da je ove godine 50 centri u berbi ekstra cena. Lično, verujem i da će proizvođači kod kojih je umanjen prinos, dobrom cenom opet ostvariti pristojnu zaradu", dodaje Kačarević.

Kalkulacija sa cenom u Topoli su lakše, ako se ima u vidu da u ovom kraju ima dosta hladnjača u kojima se rod čuva i odatle izvozi.

Mraz u okolnim zemljama i Poljskoj poskupeo padalicu

Dobra vest je da cena jabuka padalica ove godine veća i da čak ima tendenciju rasta. Već sada je trostruko veća nego uobičajenih godina, te bi mogla da dostigne i cenu od 22 dinara.

Loš rod spasiće dobra cena

"Ova godina je specifična zato što je došlo do izmrzavanja u okruženju i zemljama Evropske unije. Pozni prolećni mraz je zahvatio i Hrvatsku, Sloveniju i deo Italije, Slovačku, Češku i što je za nas bitno - deo Poljske. Proizvođači iz Evropske unije koje imaju obaveze prema dobavljačima za industrijsku jabuku za sokove da ne izgubili kupce uvoze padalicu od nas. Kad se ti kupci iz inostranstva jave, cena padalice drastično skoči. Kada je ona samo za naše prerađivačke kapacitete, cena je od pet do sedam dinara. Ove godine trenutno je 16 dinara, s tim što se priča da će ići i više, čak do 20 i 22 dinara", kaže Kačarević.

Foto: Biljana Nenković


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Berba jabuka Padalica Industrijska jabuka Veroljub Kačarević Vinča Topola Šumadija Izvoz Ruska federacija Mraz Suša Ssitem za navodnajvanje


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta