Pretraživanje tekstova
Ukoliko tavankutska jabuka zaista ode u zaborav, osim voćarima, tanji novčanici ne ginu ni brojnim lokalnim dobavljačima.
"Kraljica voća" u subotičkom selu Tavankutu, proizvodila se na 400 hektara, a u poslednjih pet godina iskrčeno je više od polovine jabučnjaka dok se veći broj preostalih ne obrađuje u punom kapacitetu, piše subotica.com. Marjan Davčik, voćar iz Tavankuta, ne veruje da je moguće u potpunosti zaustaviti trend krčenja voćnjaka, ali veruje da bi, intervencijom države, to moglo da se uspori.
"Ako bi država malo povećala subvencije ili pomogla nekim merama može se usporiti i možda bi još jedan manji broj proizvođača pristao da radi pa da to bude kao neko seme, ukoliko se situacija promeni, iz kog će se ponovo podići ta proizvodnja. Plašim se da ako se totalno zaustavi proizvodnja da se više nikada neće pokrenuti", rekao je za ovaj medij Davčik, koji je i direktor Zemljoradničke zadruge "Voćko" koja je u najboljim godinama izvozila četiri hiljade tona voća godišnje, dok sada izveze svega hiljadu i po tona.
Ukoliko tavankutska jabuka zaista ode u zaborav, osim voćarima, tanji novčanici ne ginu ni brojnim lokalnim dobavljačima.
"Nažalost, kako sada stvari stoje, najverovatnije jabuke u Tavankutu više neće biti. Velika šteta, jer nije to samo problem voćara koji će promeniti kulturu ili će se zaposliti negde, jer u jabuci su izuzetno velika ulaganja. Nabavljali smo puno repromaterijala raznog, te sve firme koje su nam bile dobavljači će osetiti taj pad. Ovde je, pored nekadašnjeg Medoprodukta, izgrađeno još tri velike hladnjače, one su zahvaljujući toj jabuci imale posla. U svakoj je radilo po 20 do 30 ljudi", kaže ovaj voćar i dodaje da pored toga imamo domaće dobavljače ambalaže koji će ostati bez posla, te je mnogo veća ta indirektna šteta.
Izvori
Tagovi
Tavankut Krčenje voćnjaka Zasad jabuka Izvoz jabuka Uzgoj jabuka Marjan Davčik Subvencije
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 3 koraka do bogate organske bašte
U organskoj bašti možemo ubrati plodove i odmah ih konzumirati bez straha da ćemo naštetiti našem zdravlju sa željom da proizvedete sopstveno, zdravo, ukusno voće i povrć...