Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DES na sajmu
  • 20.05.2016. 12:00

DES - jeftiniji, a kvalitetniji kazani

Nov kazan od 100 litara za 700 evra. Smanjena mu je težina, mobilniji je, funkcionalniji, kvalitetniji i traje do 40 godina. A sa druge strane kvalitetnija je rakija zbog materijala od kojeg je napravljen.

  • 15.818
  • 550
  • 0

Na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu veliko interesovanje vladalo je za kazane za pečenje rakije koje proizvodi subotički DES d.o.o.

Uz to DES je dobitnik zlatne medalje novosadskog sajma za kvalitet procesne opreme za 2016. godinu. To značajno priznanje im je dodelila stručna komisija za ocenu kvaliteta na čelu sa Todorom Janićem stručnjakom Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu na osnovu pregledanih i ocenjenih 36 eksponata. Sve navedeno je povod da se o proizvodnom programu raspitmo kod Marija Lulića, marketing menadžera u DES-u.

Koje ste sve tipove kazana predstavili na sajmu?
Posetioci mogu da vide mini i hobi kazane koji su za kućnu upotrebu, zatim prevrtače, koje smo izložili pošto je njihova prodaja najveća u Srbiji i regionu. U našem proizvodnom programu imamo i stabilne kazane za ozbiljnije proizvođače do 360 litara.

Noviteti - smanjena debljina kazana i postavljen termometar

Kazan za rakiju
Novi kazan za rakiju

sa ugrađenim termometrom

Koja su tehnička unapređenja kod vaših kazana u odnosu na "valjevce" koji se koriste pretežno u zapadnoj Srbiji?
U odnosu na ranija konstrukciona rešenja koristimo mnogo kvalitetniji bakar i kalaj koji ga povezuje. Smanjili smo debljinu kazana i postavili smo termometar da bi ljudi mogli da prate rast temperature u svom kazanu. Tako da bi mogli da reaguju preventivno u smanjenju temperature u grejnom telu. Dakle, naši kazani su jeftiniji, a kvalitetniji kazani u odnosu na pre 20 ili 30 godina.

Koliko oni koštaju?
Ranije, kada se pre 20 i više godina pričalo o kazanima oni su bili 4.000 maraka pa zatim 2.000 evra. Sada vi možete da kupite pristojan kazan od 100 litara za 700 evra. Smanjena mu je težina, mobilniji je, funkcionalniji, kvalitetniji i traje do 40 godina. A sa druge strane kvalitetnija je rakija zbog materijala od kojeg je napravljen.

Zadržali mešalicu za korigovanje gustine i kuvanja

Da li je bilo promena u tehnološkom smislu kada je reč o broju destilacija?
Mi smo zadržali dva propusta. Jedino što smo zadržali je mešalica sa kojom proizvođači mogu da koriguju gustinu i kuvanje. Time se produkuje više pare. Predložili smo da se pri pečenju na svakih 10 minuta mešalica okrene 5 puta da bi kvalitet rakije bio što bolji.

Kakav je, na kraju, kvalitet rakija iz vašeg kazana?
Šampionske rakije dolaze iz DES kazana. To su reči nagrađenih koji naše kazane koriste i po 30 godina.

Godišnja proizvodnja od 10.000 kazana

Koliko godišnje proizvedete kazana?
Mi smo najveći proizvođači kazana u Evropi i godišnje proizvedemo do 10.000 kazana. U Srbiji najviše kazana prodamo u Vojvodini. Međutim, menja se svest kupaca i u centralnoj Srbiji u poslednje dve godine prodajemo sve više kazana. Kazane šaljemo na pet kontinenata. Šaljemo na Novi Zeland, Australiju, Kanadu, SAD, Južnu Ameriku čak imamo jedan kazan na Severnom polu. Tu su i Univerziteti u Londonu, Budimpešti i u Beogradu.

Proizvodnja osavremenjena - tradicija kvaliteta nastavljena

Preduzeće DES Subotica je osnovano 1961. godine, kao preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Godišnje DES obradi približno 50.000 kg bakra. Od 2007. godine preduzeće DES Subotica nalazi se u sastavu Lion Group. Nastavljena je tradicija kvaliteta, zadržan i osavremenjen proizvodni program sa posebnim akcentom na edukaciji i osposobljavanju kadrova, osoba sa invaliditetom. Ovo dokazuje i znak "FER PROIZVOD" koji je dobijen od strane UIPS-a, Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije. Za izradu kazana i kotlića, koriste bakar čistoće 99,96%. Poseduju sertifikat o upotrebi bakra u prehrambenoj industriji, a posluju po standardima ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001.


Foto prilog


Tagovi

Mario Lulić Bakarni kazani Rakija DES Pečenje rakije Cena kazana za rakiju


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

DES d.o.o

Gornji Verušić 58, 24106 Subotica, Srbija
tel: +381 (0) 24 664 669, e-mail: des@des.rs web: http://www.des.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić