Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čačak
  • 24.09.2018. 12:00

Divna i petra - nove sorte uskoro u srpskim šljivicima

"Divna je bujnija, ali je zato petra slađa", kaže Milorad Drinčić iz sela Teočin.

Foto: Pixabay / Alicja
  • 3.149
  • 192
  • 0

Porodici šljiva stvorenih u čačanskom Institutu za voćarstvo nedavno su se pridružile dve nove sorte tog voća petra i divna, a one su karakteristične po kasnijem sazrevanju. Prema rečima proizvođača šljive, iz gornjomilanovačkog sela Teočin, Milorada Drinčića, koji se može pohvaliti da se među prvima u svetu upoznao sa pomenutim sortama, divna je bujnija, ali je zato petra slađa.

Drinčić napominje da su šljive u njegovom voćnjaku zasađene pre sedam godina i, kako ističe, odmah su dale rod. Istina, prvih godina nakon sadnje rod je bio je osrednji, lane je voćke "obrao“ mraz, ali su zato ove godine šljive u punom rodu.

Voće ove godine ranije sazrelo

Kako prenosi Dnevnik, najznačajnija osobina sorte divna je kasnije vreme sazrevanja ploda. Ona dospeva sredinom septembra, što je veoma važno zbog plasmana na tržištu. Ove godine ona je sarzela nešto ranije, ali takav slučaj je bio sa svim sortama različitih vrsta voćaka, objašnjava naučna saradnica čačanskog Instituta za voćarstvo Ivana Glišić, dodajući da divna cveta nekoliko nakon sorte stenli.

Petra ima kasnije vreme zrenja od svojih roditelja, oko 20. septembra. Nakon požegače nije praktično bilo sorti koje su sazrevale u tom vremenskom periodu, što joj daje dodatni značaj, jer praktično na rod stiže kada na tržištu nema svežih plodova šljive.

Divna ima odličnu rodnost

Glišićeva kaže da je, takođe, sproveden ogled u kojm je ispitan stepen samooplodnosti, a prvi rezultati pokazali su da je sorta samooplodna i kao takva može da se gaji u monosortnim zasadima. Ona dodaje da su podaci pokazali da je finalno zametanje plodova sorte divna u slobodnom oprašivanju, u prirodnim uslovima čak 70%, što znači da je isto toliko cvetova zametnuto u plodove. To je prema njenim rečima pozitivna karakteristika, jer pokazuje da sorta ima odličnu rodnost, ali se s druge strane mora primenjivati intezivnija rezidba da bi se postigla krupnoća i kvalitet ploda.

Zajednička "majka" američka sorta stenli

Naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku, Nebojša Milošević objašnjava da je okviru programa oplemenjivanja, čiji je glavni cilj bilo stvaranje novih sorti otpornih ili tolerantne na virus šarke šljive, stvorene su pomenute dve sorte, sestre po majci koje imaju pozno vremene cvetanja. Zajednički roditelj, majka divni i petri je američka sorta stenli, tolerantna na virus šarke šljive. Inače, otac divne je domaća sorta čačanska rana, dok je petrin otac švedska sorta opal.

Ove sezone, plodovi divne i petre završili su u kazanima za pečenje rakije, a iz Instituta očekuju da će te sorte za oko 10 godina zaživeti u šljivicama Srbije.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Šljiva Sorte Institutu za voćarstvo Čačak Milorad Drinčić Teočin Ivana Glišić Nebojša Milošević Divna Petra


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.