Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona trešanja
  • 28.05.2016. 18:00

Dobre cene "majske lepotice"

Već godinama sredinom maja i početkom juna trešnja drži jaku cenu na pijacama, postepeno zauzimajući mesto jagoda.

  • 1.622
  • 644
  • 0

Koliko je trešnja cenjena u tradiciji i kulturi Japana poznato je čitavom svetu, međutim i u drugim zemljama postoje određena verovanja. Na Bliskom istoku, čaj od trešnje vezuje se za plodnost, a trešnja je često simbol lepote i časti. Ova listopadna drvenasta biljka iz podfamilije Prunoideae, ima veoma veliki značaj u voćarskoj proizvodnji.

"Majska lepotica", već godinama sredinom maja i početkom juna, drži jaku cenu na pijacama, postepeno zauzimajući mesto jagoda. Prve Đurđevke pojavljuju se oko ovog praznika, a sada ih zamenjuju neke druge sorte.

"Prva skuplja sorta koja rađa sredinom maja je burlat, dok je druga malo jeftinija herc. Cene trešanja kreću se od 180 pa do 300 dinara po kilogramu. Sorta burlat je slađa od sorte herc", ističe Zoran Majstorović koji u svom domaćinstvu ima nekoliko zasađenih vrsta ovog slatkog voća.

Cenu diktira izvoz

Trešnje koje se mogu pazariti po ceni od 200 dinara po kilogramu su domaće vrste, iako sitnije, slatkog su ukusa. "Naši proizvođači uglavnom trešnje prodaju na malo, to nisu uvozne, već naše domaće trešnje. One nisu prskane, a cena jeste visoka i najviše zbog izvoznika koji svoje trešnje plasiraju na rusko tržište, a tamo se cena trešnje, vrste poput burlata, kreće oko šest evra po kilogramu, ali zato svaka trešnja mora biti jednake veličine, po strogim pravilima", ističe ovaj voćar.

Majske trešnje mogle su se probati i ranije da su vremenski uslovi bili drugačiji. Zbog velike količine padavina oko 60% roda je otpalo i ispucalo, usred velike kiše. Trešnja se po svom sastavu izdvaja u najkvalitetnije prolećno voće, pa kada prve stignu na pijacu, cena za ljubitelje ovog voća nije presudna. Ono bez čega ćemo verovatno ostati ovog proleća, je slatko od belih trešanja, čiji je rod ove godine zbog loših vremenskih uslova bio slab.


Tagovi

Tresnje Voće Herc Burlat Proizvodnja Sorta Izvoz Japan Rusija Simbol Bele trešnje


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!