Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje
  • 08.03.2021. 18:00

Dron u sat vremena opraši do 10 hektara zasada voća?

Mogu se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji s pčelama, navode u startup-u Dropcopter.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 330
  • 148
  • 0

Startup Dropcopter sa sedištem u Sirakuzu u saveznoj državi Njujork osmislio je dron za oprašivanje useva. Leti do 10 metara iznad stabala i pušta polenov prah iznad cvetova.

Inovatori kažu da se može koristiti u zasadima badema, jabuka, trešanja i krušaka, a sproveli su eksperimente i istraživanja kojima su dokazali da povećava prinose za 25 do 50 odsto.

Kako piše growingproduce, polen se može prikupiti pomoću tresača koji se koristi za berbu badema. Tako se njime drvo protrese u vreme cvetanja, a prah se potom ekstrahuje i pročišćava. Za ostale useve cvetni pupoljci se ručno beru pre otvaranja i zatim se iz njih vadi polen.

"Nije potrebno puno kako bi se prikupilo dovoljno za oprašivanje celog voćnjaka", tvrdi Majk Vinč, direktor marketinga u Dopcopteru.

Bespilotnoj letelici može da se prilagodi brzina, polen se nalazi u njoj, a kada krene, raspršuje ga po cvetovima. Može da pokrije osam do 10 hektara u sat vremena, a let mu obično traje oko 25 minuta.

"Prati nagib terena i prilagođava mu se", pojašnjava Vinč.

Nije potrebno proređivanje plodova

Istakao je i prednost upotrebe ove tehnologije kod jabuka.

"Pčele će cvetove oprašiti, a ono koje naknadno procveta takođe. Međutim, s ovim sistemom to nije tako", napominje i kaže da je dovoljno da dron jednom prođe iznad zasada, a nakon toga voćari neće morati da proređuju plodove.

Kada su u pitanju veće plantaže, zbog razlika u cvetanju, pčele "preskaču" pojedine uglove voćnjaka, što dovodi do smanjenja ukupnog prinosa. Ali, dronovi se, navodno, bolje mogu približiti stablima i cveću, pružajući koncentrisano i ravnomerno oprašivanje, što rezultira većim prinosima.

Mašinsko oprašivanje kao alternativa pčelama: Kako izgleda?

Mogu se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji sa pčelama. Proizvođač badema, Kevin Hebru, jedan je od prvih koji je sarađivao sa timom Dropcopter na svojoj farmi. Dron je koristio kao dodatak pčelama, na dva hektara svog voćnjaka. Umesto da koristi dve košnice po 0,4 hektara, smanjio je na jednu i po. Kaže da je kasnije upoređivao prinose po stablu zavisno od vrste oprašivanja i da je bila primetna razlika kada je koristio ovu tehnologiju.

Kako izgleda dron za oprašivanje pogledajte u videu: 


Tagovi

Dron Oprašivanje Alternativa Polenov prah Pčele


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.