Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ADAMA
  • 09.04.2021. 19:00

Efikasno proređivanje plodova jabuke sa Brevis SMART tehnologijom

Savremena proizvodnja jabuka je nezamisliva bez proređivanja plodova, kako u intenzivnim tako i u ekstenzivnim zasadima ova mera zauzima sve značajnije mesto.

Foto: ADAMA Srbija
  • 791
  • 629
  • 0

Savremena proizvodnja jabuka je nezamisliva bez proređivanja plodova, kako u intenzivnim tako i u ekstenzivnim zasadima ova mera zauzima sve značajnije mesto. 

Koji su  efekti proređivanja plodova?

"Kao prvo tu je otklanjanje alternacije u rodnosti, stimulisanje boljeg formiranja cvetnih pupoljaka za narednu godinu, povećanje udela krupnih plodova, a samim tim i veći udeo plodova prve klase pa je i cena takvih plodova veća“, govori Dejan Šošić iz ADAME. 

Utiče na bolju obojenost plodova, takvi plodovi su čvršći i lakše se čuvaju, zbog manjeg broja plodova berba je jeftinija, olakšana je zaštita naročito od bolesti i štetnih insekata, a prevashodno od jabukinog smotavca kao prouzrokovača najvećih šteta na plodu jabuke. Postoje različiti načini odstranjivanja plodova voća.

"Prvo imamo mehaničku proredu, ona se uglavnom odnosi na uklanjanje cvetova i sprovodi se u nekim zemljama EU, zahteva uniformne zasade, relativno skupe mašine i u našoj zemlji takav način nije rađen", dodaje Šošić.

Postoji i ručni sistem, on je svakako najbolji, ali zahteva stručnu radnu snagu, koje je sve manje. Veliki broj radnih sati po hektaru, nekada dostigne i do 160 što uzrokuje visoku cenu proređivanja koja može biti i više hiljada evra po hektaru.

Na kraju, tu je hemijska način koja zauzima sve više mesta, a razlozi su mali utrošak radnih sati po hektaru pa je samim tim i cena prihvatljivija. Međutim, zbog rizika koji hemijski proces nosi, a to je da li će biti previše ili premalo proređenih plodova, ovaj način zahteva mnogo znanja.

Postoji i ručni način, on je svakako najbolji, ali zahteva stručnu radnu snagu

"ADAMA predstavlja sredstvo za proređivanje jabuka koje se zove Brevis®. Način delovanja ovog preparata je taj da izaziva energetsku neravnotežu stabla tako što inhibira transport elektrona u procesu fotosinteze, pa samim tim dolazi do slabije produkcije energije i pada nivo ugljenih hidrata u mladim plodovima koji kasnije bivaju odbačeni", objašnjava Šošić.

Prvi vidljivi simptomi su u promeni boje peteljke, plodovi zaostaju u porastu i razvoju i posle 12 do 14 dana dolazi do njihovog opadanja.

Koje su prednosti upotrebe Brevis®a u odnosu na druge?

Pored ovih opštih prednosti, preparat Brevis® se primenjuje na već formirane plodove veličine 6 - 18 mm pa je samim tim prošla opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Zbog svog specifičnog delovanja koje se razlikuje od hormonskih preparata, Brevis® je manje zavistan od uticaja temperature. 

Optimalna temperatura za primenu preparata Brevis® se kreće od preko 15 do 25 stepeni celzijusa. Međutim, ukoliko su temperature ispod 15°C delovanje Brevisa® će biti nešto umanjeno, dok će delovanje drugih hormonskih preparata biti izostavljeno. 

Na temperaturama preko 30°C takođe delovanje Brevisa® biće umanjeno, ali delovanje drugih hormonskih preparata dovešće do prejakog odstranjivanja. 

"Brevis® pouzdanije proređuje sorte koje se hemijski teže rešavaju, kod sorti zlatni delišes i gala utiče na povećanje krupnoće ploda. Nema negativnog uticaja na cvetanje u narednoj godini, nema negativnog uticaja na prirodne neprijatelje insekata odnosno predatorske grinje i stenice, smanjuje mrežavost plodova, utiče na bolji kvalitet, boju i ukus. Kao takvi plodovi se duže čuvaju", napominje Šošić. 

Javite se ADAMA stručnom timu da bi vas uvrstili u Brevis smart tehnologiju i kako bi zajednički došli do bezbednog i očekivanog kvaliteta proređivanja plodova u zasadima jabuke. 

S obzirom da je primena Brevisa® kompleksna mera, postoje neki faktori koji utiču na jače ili slabije delovanje Brevisa®. 

Faktori koji pojačavaju delovanje Brevisa® su:

  • nepovoljni uslovi za razvoj stabla pre primene, ima manje hrane i nepovoljni uslovi za fotosintezu;
  • visoke noćne temerature gde je jaka razgradnja asimilata i povećano disanje;
  • vlažnost vazduha preko 95%;
  • dug period oblačnog vremena u vreme redukovanja plodova;
  • prisutnost protivgradne mreže;
  • slabija oplodnja;
  • bujna stabla (stabla koja su prethodne godine prerodila i stabla koja obilno cvetaju).

Uzimajući u obzir sve ove faktore, stručni tim ADAME je u proces proređivanja plodova Brevisom® implementirao Brevis smart tehnologiju.

Optimalna temperatura za primenu preparata Brevis® se kreće od preko 15 do 25 stepeni celzijusa

"Ova tehnologija sadrži u sebi aplikaciju koja se može primeniti na svakom voćnjaku pojedinačno. Od parametara koje aplikacija koristi su GPS koordinate voćnjaka na osnovu kojih aplikacija uzima u obzir klimatske uslove (dnevne i noćne temerature, vlažnost vazduha, količinu padavina, insolaciju, sedam dana pre i sedam dana posle primene Brevisa®)".

Drugi parametar je starost zasada, treći je sortiment jer različite sorte se lakše ili teže proređuju pa i količina preparata Brevis® za njih je različita po hektaru.

"Obilnost cvetanja, okvirni datum očekivane berbe, veličina centralnog plodića u momentu primene, tačan datum tretiranja, na osnovu svih ovih parametara, aplikacija nam daje odgovor da li možemo pristupiti odstranjivanju u očekivanom datumu na očekivanoj veličini centralnog plodića ili je možda najbolje sačekati bolji momenat koji će nam aplikacija dati", navodi Šošić

Javite se ADAMA stručnom timu, na jedan od niže navedenih kontakata, da bi vas uvrstili u Brevis smart tehnologiju i kako bi zajednički došli do bezbednog i očekivanog kvaliteta proređivanja plodova u zasadima jabuke.


Tagovi

ADAMA Proređivanje plodoba Brevis Smart tehnologija Dejan Šošić


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

ADAMA SRB d.o.o

Bulevar Mihajla Pupina 6, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381117858500, e-mail: office.serbia@adama.com web: https://www.adama.com/srbija/sb/