Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letnja rezidba
  • 07.07.2024. 07:30

Evo u kojim uslovima je bolje ne obavljati zelenu rezidbu?

Već ove nedelje čeka nas novi toplotni talas. Zato treba biti oprezan i umeren prilikom zelene rezidbe, posebno dok su plodovi još na stablu

Foto: Shutterstock/M. Schuppich
  • 177
  • 17
  • 0

Letnja, zelena rezidba utiče na smanjenje bujnosti stabala u odnosu na zimsku. Ona može biti rana i obavlja se u maju kako bi se podstakao porast bočnih grančica na mladici. Izvodi se obično kod kajsije i u toku formiranja krune voćaka. 

U julu se izvodi prava letnja rezidba, a kreće polovinom jula i traje do kraja jula. Rezidbom u ovo vreme se najviše utiče na kasniji smanjeni razvoj korena i bujnost kod voćaka. 

Kasna letnja se sprovodi od polovine avgusta do kraja septembra. 

Prednosti zelene rezidbe

Zelenom rezidbom se uklanjaju bujni izbojci i vodopije - osim onih koji su izrasli na mestima na kojima želimo da formiramo novu granu, kao i stare rodne grane koje ne donose rod, čime se smanjuje bujnost voćke i omogućava bolja ishrana. 

Ovako prozračenom krošnjom postiže se bolja obojenost plodova, smanjuju se rizici od gljivičnih i drugih bolesti jer omogućava bolju cirkulaciju vazduha i postiže se efikasnija zaštita od štetočina i bolesti. 

Uklanjanjem viška mladica smanjuje se opterećenje stabla, što pomaže u sprečavanju lomljenja grana zbog težine plodova.

Kada je bolje ne raditi zelenu rezibu?

Pred nama je topao jul, a već ove nedelje je najavljen novi toplotni talas. Zato treba biti oprezan i umeren prilikom zelene rezidbe, posebno dok su plodovi još na stablu kako se ne bi uklonilo previše lišća, jer ono je potrebno za fotosintezu i razvoj plodova.

Naime, kada su temperature jako visoke, stabla su pod stresom zbog gubitka vode. Rezidba u takvim uslovima može ih dodatno oslabiti jer uklanjanje lišća smanjuje njihovu sposobnost fotosinteze i transpiracije, što je ključno za regulaciju temperature, ali i opšte zdravlje voćke. 

Stres predstavljaju i toplotni talasi, pa rezidba u tom periodu može uzrokovati dodatne probleme i rizik od opekotina plodova, oštećenja lišća, čak i kore stabla. 

U uslovima suše, stabla imaju ograničen pristup vodi. Budući da se rezidbom smanjuje količina lišća koje je potrebno za održavanje ravnoteže vode u stablu, može doći do sušenja i opadanja plodova.

Zato redovno pratite prognozu vremena, pa ako su najavljene vrlo visoke temperature ili toplotni talasi odložite ovaj posao. 

Što ako je neophodna? 

Ako smatrate da je ona neophodna, osigurajte adekvatno navodnjavanje pre i nakon rezidbe kako biste smanjili stres na stabla.

Obavite je u ranim jutarnjim ili još bolje u kasnim večernjim satima kako biste izjegli najintenzivnije sunčevo zračenje i visoke temperature tokom dana.

Takođe, berba zrelih i plodova koji su blizu dozrevanju može pomoći stablima da se lakše nose sa stresom visokih temperatura i suše. Smanjuje mu opterećenje i omogućava da bolje upravlja raspoloživim resursima.


Tagovi

Zelena rezidba Suša Prednosti Mane Letnja rezidba Uslovi Toplotni talas


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bez ovog predmeta se nekada nije moglo zamisliti ni jedno domaćinstvo.