Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 05.04.2022. 18:00

Gde će završiti višak poljskih jabuka?

Ministarstvo poljoprivrede pokušava da reši problem izvoza desertnih jabuka koje su bile namenjene Rusiji i Belorusiji. Reč je o suficitu od 300 do 500 hiljada tona.

Foto: Depositphoto/branex
  • 649
  • 122
  • 0

Poljsko Ministarstvo poljoprivrede predviđa probleme sa viškovima proizvodnje desertnih jabuka na domaćem voćarskom tržištu.

Sukob u Ukrajini i zabrana kada je u pitanju tržište Rusije i Belorusije uzrokovali su probleme na tržištu tog voća u Poljskoj koje je veliki deo proizvodnje baziralo na izvozu u spomenute zemlje.

Kako bi rešili višak desertnih jabuka Ministarstvo planira u početku da izdvoji od 150 do 200 miliona zlota (32 do 43 miliona evra).

Suficit od 300 do 500 hiljada tona

"Uskoro će početi drama izazvana sankcijama Rusiji i Belorusiji, suočićemo se sa suficitom u domaćoj proizvodnji desertnih jabuka u iznosu od 300 do 500 hiljada tona", naglasio je Henrik Kovalcik, ministar poljoprivrede na sastanku sa voćarima u Poljoprivrednoj komori Podlasie.

Dogovorili su da višak jabuke neće skupljati i donirati nevladinim organizacijama već će ga usmeriti u preradu za koncentrat.

Završiće kao koncentrat ((Foto: Depositphotos/Sodel Vlasylav))

Dogovoreni iznos od 150 do 200 miliona zlota bi kompenzovao gubitke koji su nastali zbog dugog skladištenja i nemogućnosti izvoza na istok.

Prva u Evropi

Poljska je daleko najveći proizvođač jabuka u Evropskoj uniji. Prošle je godine proizvela 4.17 miliona tona, a nakon nje drugo mesto je zauzela Italija sa duplo manjom količinom od dva mil. t. Na trećem je Francuska s 1.3 mil. t, a na četvrtom Nemačka sa proizvodnjom od milion tona.  

Prema poslednjim podacima Eurostata, u 2017. godini, pod zasadima jabuka je bilo 473.500 ha, a 34 odsto, dakle trećina, se nalazila u Poljskoj (160.800 ha). 

Trećina zasada je u Poljskoj (Izvor: Eurostat)

Kada je reč o površinama, drugo i treće mesto zauzimaju Italija (55.800 ha) pa Rumunija (55.100 ha). 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Poljska Jabuka Višak jabuka Sankcije Rusiji Prerada jabuka Sankcije Belorusiji


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]