Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Costa Group
  • 18.05.2024. 18:00

"Gigantska" borovnica oborila svetski rekord - nova je sorta

Reč je o sorti eterna, koja je jedna od najnovijih izdanja iz uzgojnog programa "Costa Group".

Foto: Facebook/Costa Group
  • 112
  • 19
  • 0

U Australiji je uzgojena najteža ikad izvagana borovnica. Kako je objavila Ginisova knjiga rekorda, plod je težio 20,4 grama, što je gotovo 70 puta više od prosečne težine divlje borovnice. Time je za 4,2 grama potukla prethodnu rekordnu težinu bobice ovog voća.

Uzgojena je na farmi "Costa Group", u Novom Južnom Velsu, gde je rasla godinu dana. Reč je o sorti eterna, koja je jedna od najnovijih izdanja iz njihovog programa.

Izvrsnog ukusa

Nekoliko dana pre berbe, uzgajivač Brad Hoking je primetio neobičnu veličinu ploda, ali je tek nakon branja shvatio da je "nešto zaista posebno".

"Eterna kao sorta ima izvrstan ukus i veliki plod. Kad smo ubrali ovu, verovatno je bila veličine oko 20 drugih bobica", rekao je Brad te dodao da uprkos veličini nema apsolutno nikakvog kompromisa u pogledu kvaliteta ili ukusa kao što bi se očekivalo pri razvoju vrhunske sorte borovnice.

Osim što su izuzetno velike, borovnice eterna poznate su po svojoj hrskavoj teksturi i dugom roku trajanja, navodi Brad.

Nove sorte

Grupa Costa ima široku mrežu farmi, što im omogućuje da svake godine razviju jednu do dve nove sorte borovnica "s globalnom komercijalnom vrednošću". Kako bi zadovoljili rastuće globalne zahteve, nastoje uzgajati nove sorte koje su prilagodljivije toplijoj klimi i tolerantne na štetočine i bolesti.

Osim borovnica, Costa farme uzgajaju i razno bobičasto voće, kao i grožđe, avokado, paradajz i gljive.


Tagovi

Najteža borovnica Costa Group Australija Ginisov rekord Brad Hocking


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.