Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od grada
  • 23.06.2016. 12:00

Gradonosna berba malina u Kosjeriću

Nakon nevremena koje je u nedelju haralo delovima Srbije, mnogi su pretrpeli stoprocentne štete.

  • 1.684
  • 392
  • 0

Grad koji je u nedjelju padao dugih 20 minuta u opštini Kosjerić zahvatio je površinu od 200 hektara malinjaka. Veličina ledene nepogode kretala se od lešnika, oraha, pa čak i kokošijeg jajeta, a za sobom je ostavila velike štete na poljoprivrednim usevima i zasadima.

Mnogi pretrpeli stoprocentnu štetu

Slomljena malina
Mnoge maline uništene i za sledeću godinu

Među onima kojima je stoprocentno uništen ovogodišnji rod malina je Tomislav Pavlović, koji kaže da je kombinacija grada veličine lešnika sa olujnim vetrom ostavila teške posledice i za narednu sezonu. "Nema mesta na stabljici koje gradljke nisu gađale. Uništeni su lastari, tako i za narednu sezonu nema ništa od ovog malinjaka", jada se ovaj poljoprivrednik kojem je na površini od 2,5 hektara, koliko je zahvatio grad stradala kupina, jagoda, plastenik.

Na mestu gde je do nedelje proklijalo 30 cm ovogodišnjeg kukuruza ostalo je golo brdo. "Potpuno sam uništen, a nisam bio osiguran, jer da bih sve osigurao trebao bih biti milijarder, a tada se ne bih ovim ni bavio", kaže Pavlović

Šta kažu stručnjaci?

Uništene jabuke
Uništene jabuke

Iako retko daju takav savet, stručnjaci su Tomislavu preporučili da ukloni rodne i jednogodišnje izdanke. "Preporučuje se dezinfekcija tih preseka sa bakarnim fungicidima, prihranjivanje azotnim đubrivima, prihranjivanje KAN-om i da se pusti sistem za zalivanje. Takve mere mogu dati dobar efekat, jer se koren biljke ne troši na rodne izdanke, već će se isforsirati brži rast jednogodišnjih biljaka", kaže Milenko Gavrilović iz poljoprivredne stučna službe Užice.

Grad je potpuno ili delimično zahvatio površinu od 200 hektara na području opštine Kosjerić u kojoj je na snazi vanredna situacija zbog elementarnih nepogoda. Početak sezone berbe obeležila je cena od 150 do 157 dinara, ali je ovih dana evidentiran rast za oko 20 dinara, pa se za kilogram "crvenog zlata", kako malinu tretiraju na području Zapadne Srbije, plaća oko 170 dinara. Obično su na startu sezone maline lošijeg kvaliteta, ali kako odmiče sezona voće dobija na intenzitetu, pa je tako šteta koju je pričinio grad ogromnih razmera, a komisije još uvek nisu utvrdile konačnu cifru.

Da li su strelci mogli da ublaže štetu?

Tomislav Pavlović
Tomislav Pavlović u plasteniku

Predsednik opštine Kosjerić smatra da su posledice mogli ublažiti strelci, da su dejstvovali na vreme, jer mnogi nezadovoljni mesečnom naknadom od 4.000 dinara pa nisu dežurali na praznik.

Inače, u nedelju se za nepunih sat vremena na Kosjerić sručilo oko 20 litara padavina po kvadratnom metru. Olujni vetrar bio je takvog intenziteta da je čupao i stoletne hrastove iz korena.


Tagovi

Grad Maline Šteta na malinjacima Tomislav Pavlović Ledena nepogoda Prihranjivanje Dezinfekcija Milenko Gavrilović Kosjerić


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]