Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabukina osica
  • 13.04.2023. 07:30

Jabukina osica se budi iz zimskog sna - kako zaštititi voćke?

Najviše stradaju plodovi jabuke i kruške, ali i dunje. Položena jaja se teško primećuju.

Foto: Depositphotos/alexandr300574
  • 2.124
  • 151
  • 0

Jabukina osica Hoplocampa testudinea je važna štetočina, naročito u organskoj proizvodnji jabuke i kruške, ali i dunje. Odrasle jedinke polažu jaja u podnožju cveta u kojem se razvija larva koja će oštetiti još dva do pet plodova.

Štetu pričinjavaju larve sišući sokove iz ploda koji zbog toga opadaju, a na njima možemo videti rupicu kroz koju je ona izašla. Na površini ostaje brazda smeđe boje. Plodovi napadnuti kasnije neće dostići punu veličinu, zaostaju u porastu, dosegnu tek veličinu oraha. Unutrašnjost im je zagađena izmetom larve i mogu je naseliti gljivice.

Položena jaja se teško primećuju

U toku godine jabukina osica ima jednu generaciju. Jedan deo larvi se transformiše u odrasle, a deo ostaje ukopan u zemlju kako bi prezimeo. Odrasli insekti dostižu dužinu do sedam milimetara. Leđa su crna, dok su glava i stomak narandžasti. Skoro prozirna jaja imaju prečnik jedan milimetar, a ženka ih polaže pojedinačno u osnovu cveta. Ukupno može da položi do 25 komada. Teško se primete prilikom pregleda. Larva je duga oko 12 mm i beložuta. Njen razvoj traje do mesec dana.

Prezimljava u tom stadiju tako da se ukopa u zemlju na dubinu između pet i 25 cm. Tokom marta se transformiše u lutku i ovaj stadijum traje od 21 do 30 dana. Odrasle jedinke se pojavljuju krajem aprila i početkom maja.

Zabranjeno tretiranje u vreme cvetanja

Suzbijanje štetočine nije lako i jednostavno. Na osnovu broja ulovljenih jedinki na lepljivoj beloj ploči, koju smo postavili u voćnjaku, određuje se termin tretiranja. One se kače po granama nedelju dana pre početka cvetanja. Potrebno je zaštititi pčele i zbog toga se preporučuje da se suzbijanju pristupi kada otpadnu latice cveta. U fazi cvetanja zabranjena je primena insekticida. Tretiranje obavljamo iz unutrašnjosti krošnje prema napolje. Prag štetnosti je kada se na lepljivoj ploči uoči 20 do 30 osica ili primete odložena jajašca na tri odsto cvetova.

Odrasle insekte privlači bela boja, a ta se činjenica koristi u organskim voćnjacima. Koriste se plastični tanjiri koji se premazuju lepljivom materijom ili bele obostrano lepljive trake.

Kako zaštititi krošnju voćaka od mrava? Lepljivim pojasem

One se lepe između stabla u voćnjaku. Lako se postavljaju na armaturu. Zalepe se za gornju i donju žicu. Nakon cvetanja proverava se broj zalepljenih osica i odlučuje o tretiranju. Trake se uklanjaju kako se korisni insekti ne bi lepili na njih.


Tagovi

Zaštita jabuke Jabukina osica Hoplocampa testudinea Zaštita kruške Oštećeni plodovi Štetočine u voćarstvu Bela traka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.