Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaki jabuka
  • 21.10.2017. 10:30

Japanska jabuka za 200 kilograma ploda

Japanska ili kaki jabuka je odlična za ekološki uzgoj, jer tokom vegetacije nema potrebe za hemijskim tretmanima.

Foto: Rada Milišić
  • 4.167
  • 172
  • 0

Japanska jabuka ili kaki, kod nas se retko uzgaja, pa jarko narandžasti plodovi ovog egzotičnog voća u dvorištima privlače poglede svih prolaznika. Beru se tokom kasne jeseni, nakon prvih mrazeva.

Sazrevanjem, plod postaje sočan, sladak, i prijatnog ukusa i tada može da se jede kašičicom.

Hrana bogova

Kaki u prevodu znači hrana bogova. Japanska jabuka je poreklom iz Kine, gde je uzgajaju vekovima, a brzo se proširila i na Koreju i Japan, gde su stvorene i nove sorte. Ovo je nacionalna voćka Japana, gde postoji više od 200 različitih vrsta. Tokom 19. veka počela je da se gaji i u evropskim zemljama, uglavnom u područjima sa blagom sredozemnom klimom. Ovih dana dozreva u dvorištu Dragana Pavina iz Bačke Palanke.

Plodovi sočni, slatki i ukusni

Kaki raste u formi razgranatog drveta i može da dosegne visinu do osam metara. Cveta u proleće, a cvetovi su neobični, neupadljivi, zeleni, ali mirisni. Plodovi se beru tokom kasne jeseni i početkom zime, kada je, po mišljenju onih koji je imaju u svom dvorištu ili voćnjaku, kaki jabuka i najlepša, jer sa stabla svo lišće opadne, te na golim granama ostanu brojni zlatno-žuti ili narandžasti plodovi, glatke prozirne kore i karakterističnog slatkog ukusa.

Kaki raste u formi razgranatog drveta

Japanska jabuka je osetljiva na niske zimske temperature, tako da izmrzava na temperaturama nižim od -15°C, te je treba saditi na okućnicama, u blizini objekata koji se greju, čime se stvara zavetrina i blaga mikroklima.

200 kilograma slatkih plodova

U prostranom dvorištu diplomiranog pravnika Dragana Pavina već na prvi pogled možemo zaključiti da će rod biti bogat. O ovom kod nas retko viđenom voću naučio je mnogo. Godinama ih neguje u dvorištu, a ono uzvraća dobrim i kvalitetnim rodom.

"Sadnice japanske jabuke doneli smo iz Grčke, tačno pre 20 godina i evo lepo rastu i rađaju. Jedno od stabala je zaista razvijeno, visoko je šest metara, drugo je malo manje i kako ja procenjujem, imaćemo oko 200 kilograma ukusnih plodova karakteristične narandžasto - žute boje. Posle urme, ovo je najslađe voće, bogato jodom, C vitaminom, a bez problema mogu da ga jedu i dijabetičari", kaže Pavin i dodaje da se plod jede kada je mekan, te kada neko kupuje u marketima japansku jabuku, a ukoliko je tvrda, treba da sačeka nekoliko dana da plodovi omekšaju i onda mogu da uživaju u ovom voću koje u sebi nema semenke.

Kaki - sveža, sušena ili u pekmezu

Ovo voće je odlično za ekološki uzgoj, jer tokom vegetacije nema potrebe za hemijskim tretmanima. Ovo voće ne napadaju ni štetočine, ni bolesti, te su plodovi potpuno zdravi.

"Osim što je ukusna kao svež plod, od ove voćke može da se pravi i ukusan pekmez, a ja ću ove godine i da sušim, upravo kako to rade u Istri ili Italiji i Grčkoj, gde su sada već uobičajene plantaže japanske jabuke", kaže naš sagovornik napominjujući da će zrele polodove brati početkom novembra.

Osam stabala kivija

Osim japanske jabuke, u dvorištu Dragana Pavina raste i osam stabala kivija različitih sorti - od onih glatkih bez dlačica do plodova sa zelenim, žutim ili crvenkastim mesom.

"Kivi se u našim krajevima odomaćio. Kod mene dobro rađa, ja ga zalivam i prihranjujem gvožđem, što mu je neophodno za rast i razvoj. Uskoro ću brati, a po mojoj proceni imaću oko sto kilograma kivija", kaže Pavin i naglašava kako svo slobodno vreme provodi u dvorištu gde rastu ove voćke o kojima je mnogo naučio, ali i na Fruškoj gori gde ima voćnjak i pčelinjak sa dvadesetak košnica.

"Po struci sam pravnik i zaposlen sam, ali volim i voćarstvo i pčelarstvo. Polako učim zanat, jer nikad se ne zna. Možda se jednog dana odlučim da se potpuno posvetim ovim delatnostima", kaže na kraju Pavin.

Foto: Rada Milišić


Povezana biljna vrsta

Kivi (aktinidija)

Kivi (aktinidija)

Sinonim: - | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi (aktinidija) je višegodišnja listopadna biljka puzavica, dugih letorasta na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi.... Više [+]

Tagovi

Japanska jabuka Kaki Dragan Pavin Bačka Palanka Kivi


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.