Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenje cvetanje
  • 01.10.2019. 08:00

Jesenje cvetanje voćaka

Svakim danom sve više smo svesni klimatskih promena koje se događaju oko nas, a o tome nam svedoče i voćke svojim cvetanjem u jesen. Šta nam je činiti?

Foto: Ž. Denžić
  • 640
  • 42
  • 0

Svakim danom sve više smo svesni klimatskih promena, koje se događaju oko nas, a o tome nam svedoče i voćke svojim cvetanjem u jesen.

Zbog ekstremnih kolebanja temperatura tokom letnjih meseci, voćka je svela svoje fiziološke funkcije na minimum. Dolaskom nižih temperatura i više kišnih dana, voćke su se opet aktivirale i neki pupovi su krenuli u novu vegetaciju - prolistali su ili procvali. Ako je aktivacija takvih pupova izrazito velika, to se može loše odraziti na narednu vegetaciju jer su oni izgubljeni za sledeću godinu.

Naravno da se velik deo generativnih pupova neće aktivirati i voćke će uprkos jesenjem cvetanju, sledeće godine dati rod. Treba imati na umu da ovakav neuravnotežen razvoj oslabljuje i iscrpljuje voćku. Svakako, takvom voću potrebna je dodatna nega, a jedna od prvih mera, koja predstoji je i jesenje - zimsko đubrenje, koje je potrebno obaviti sa NPK đubrivima, sa višom koncentracijom fosfora i kalijuma, kao što su npr. formulacije đubriva: 7-20-30, 5-20-30, 7-14-21 i dr.

Takođe, jedan od mogućih razloga cvetanja voća u jesen je i neadekvatna letnja rezidba, kojoj treba pristupiti pravovremeno i krajnje oprezno, posebno stoga što i diferencijacija cvetnih pupova kreće u letnjim mesecima, kada se obavlja i letnja rezidba.

Cvetanje višnje (Foto: T. Lasić Jašarović)

Najčešće se ipak javlja kod koštičavih voćaka, gde dolazi do potpune ili delimične defolijacije lišća usled visokog potencijala bolesti i neadekvatne zaštite. Stoga toplo vreme i dosta vlage u zemljištu isprovociraju bubrenje lisnih pupova, rast nove lisne mase i cvetanje. Takva stabla se iscrpljuju i voćka nepripremljena ulazi u zimsko razdoblje.

Da bi izbegli takve ekstremne pojave jesenjeg cvetanja u većoj meri, voćari trebaju posebnu pažnju posvetiti pravilnoj zaštiti zasada od bolesti i štetočina, pravilnom đubrenju i nezi zasada.

Autor: Tanja Lasić Jašarović, diplomirani agronom, Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Voćke Jesenje cvetanje Klimatski uslovi Zaštita zasada

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.