Zagađenost jesenjeg voća zaštitnim sredstvima se udvostručila. Analizirano je preko 44.000 uzoraka svežeg voća.
U zemljama članicama Evropske unije je od 2011. do 2020. analizirano preko 44.000 uzorka svežeg voća. Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva pesticidima gotovo udvostručila od 2011. Uzorkovanje je pokazalo dramatičan rast zagađenih jabuka, krušaka i šljiva, sa stalnim ukupnim porastom za desetine vrsta voća.
Organizacija "Pesticide action network PAN Europe" u svom je izveštaju komentarisala desetogodišnja ispitivanja te zaključila da su zakoni EU o zabrani najštetnijih pesticida i kontaminaciji voća koja je veća nego ikad, pokazali potpuni neuspeh.
Najviše stope kontaminacije u 2020. godini imalo je jesenje voće i to kruške 49 odsto, stono grožđe 44 odsto, jabuke 34 odsto, šljive 29 i maline 25 odsto. U izveštaju ističu da su ostaci pesticida povezani sa povećanim rizikom od raka, deformitetima pri rođenju, bolestima srca i druga ozbiljna stanja, kao i toksičnost za živu sredinu.
Iz organizacije PAN navode da je cilj Evropske unije o smanjenju pesticida unapred "osuđen na propast".
"Voće je sve više kontaminirano jer industrija piše pravila, a zvaničnici EU ignorišu nehemijska rešenja", izjavila je službenica za politiku i kampanju PAN-a, Salome Rojnel.
Prema službenim anketama, više od trećine Evropljana zabrinuto je zbog kontaminacije hrane pesticidima.
Cena, ukus ili sigurnost - šta je građanima na prvom mestu kada biraju hranu?
U tih deset godina testirano je oko 17.700 uzoraka jabuka. Sadržaj pesticida se na kraju ovog perioda udvostručio. Kada je u pitanju to voće, u 2020. najviše su kontaminirane one iz Holandije u iznosu od 71 odsto, a slede je Grčka sa 54 i Portugal sa 50 odsto.
Analizirano je i oko 10.400 uzorka kruške. Na osnovu dobijenih rezultata vidljivo je da je došlo do skoro udvostručene kontaminacije pesticidima. Belgijske sa stopom kontaminacije od 71 odsto našle su se na prvom mestu, a slede ih kruške iz Holandije sa 70 i Portugal sa 68 odsto.
Za šljive je pregledano 4.650 uzoraka, a rezultati su pokazali rast kontaminacije od 81 odsto. Na prvom mestu je Mađarska sa 42 odsto kontaminiranih uzoraka, zatim Grčka sa 41 i Poljska sa 39 odsto.
Grčka je imala najviše kontaminiranih uzoraka grožđa, 56 odsto, na drugom mestu je Italija s 47, a na trećem Rumunija sa 43 odsto.
U istom periodu pregledano je i 1.497 uzorka maline. Najveće zagađenje pesticidima imale su one iz Norveške sa 64 odsto, a zatim slede Poljska sa 34 i Italija sa 25 odsto.
Tagovi
Autorka
sanjaVA
pre 2 godine
Previše se prskaju sve vrste voća... Može da se kaže da je zdravo samo ono što se ubere u nekom selu, a da nije komercijalno gajeno voće na velikim površinama...
Tomas Man
pre 2 godine
Kad je tako u zemljama EU, kako li je kod nas ? Pitam, jer nisam čuo da se naše voće ispituje u nekoj referentnoj laboratoriji i da se ti podaci klasifikuju i javno objave, i ako je to u interesu zdravlja cele nacije. Pesticidi su užasni otrovi a prisutni prekomerno u voću. Pa onda vrede li uopšte apeli nutricionista da se zdravo hranimo jedući što više voća ?