• Proizvodnja maline
  • 21.10.2018. 13:00

Kad je najbolji trenutak za sadnju maline?

Sadnja se po pravilu obavlja u periodu od oktobra do aprila, po oblačnom vremenu, dok tehnika sadnje zavisi od nivoa pripreme zemljišta. Ukoliko je zemljište dobro pripremljeno, sadnja može da se obavlja u brazde. Ipak, ako je parcela lošije pripremljena, kopaju se pojedinačne rupe i u njih se polažu sadnice maline.

Foto: Flickr / Marco Verch
  • 2.283
  • 150
  • 0

Malinu je najbolje saditi od oktobra do aprila, pod uslovom da je zemljište pogodno za rad i da temperature nisu niske. Kako objašnjava inženjer poljoprivrede Svetlana Šućević, to se radi zato što se izdanci do proleća prime i počnu normalno da se razvijaju i rastu. Sadnja maline može da se obavlja zrelim izdancima (jesenja i prolećna sadnja), ali je važno da se žile pre sadnje skrate za četvrtinu njihove ukupne dužine i zatim potope u razređenu kašastu smešu vode i jednakuh delova goveđe balege i ilovače uz dodavanje nekog dezinfekcionog sredstva npr. Previcur (0,25%) ili Benomil (0,1%). Izdanci maline se po pravilu sade na istu dubinu na kojoj su bili pre vađenja u matičnjaku, ali se u praksi zbog izvesnog sleganja zemlje, isti sade za 4-5 centimetara dublje.

Malinu saditi po oblačnom vremenu

Sadnja se po pravilu obavlja po oblačnom vremenu, dok tehnika sadnje zavisi od nivoa pripreme zemljišta. Ukoliko je zemljište dobro pripremljeno sadnja može da se obavlja u brazde (što je u praksi najčešći slučaj). Ipak, ako je parcela lošije pripremljena kopaju se pojedinačne rupe za malinu dimenzija 20x20 centimetara, koje će omogućiti neophodnu dubinu i pravilan raspored žila sadnicama maline. Oblačno vreme je najpovoljnije za izvođenje sadnje, čija se tehnika izvođenja bitnije ne razlikuje od tehnike sadnje ostalih vrsta voćaka. Naime, posle sloja plodne zemlje, kojima se prekrivaju žile sadnice, nanosi se sloj zgorelog goveđeg stajnjaka u količini 1-2 kilogram po sadnom mestu i 0,1 kg NPK formulacije 8 : 16 : 22, a zatim se sadno mesto, uz lagano gaženje, potpuno prekriva zemljom.

Nakon sadnje treba skratiti sadnice

Nakon sadnje, naročito ukoliko neposredno po sadnji postoji verovatnoća izostanka kišnih dana, svaka sadnica se zaliva sa 3-4 litra vode. Skraćivanje posađenih sadnica predstavlja poslednju radnju koju podrazumjeva tehnika sadnje. Ona se obavlja na 3-4 pupoljka, odnosno na dužinu oko 20 centimetara, a to se čini zbog boljeg prijema i stimulisanja veće vegetativne snage rasta budućih prirasta. Ako se sadnice jače skrate, lako se može desiti da ostavljeni pupoljci ne krenu, pa dolazi do sušenja, a ako se ostavi duže sa više pupoljaka, onda se opterećuju rodom, što takođe može dovesti do njegovog sušenja.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Pročitaj više »

Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Malina Sadnja Vremenske prilike Klimatski uslovi Sadnice


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.