Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje nara
  • 06.01.2018. 18:30

Kako najbolje očistiti nar

Postoji jedan trik, koji traje svega nekoliko minuta i nikada vam više čišćenje nara neće biti komplikovano.

Foto: Fruchthandel_Magazin / Pixabay
  • 4.075
  • 39
  • 0

Danas nije teško doći do bilo koje vrste voća iz bilo kojeg kraja sveta. Jedna od takvih voćnih vrsta je i nar (šipak, Punica granatum), poznat čovečanstvu iz najstarijih vremena. Bogat je antioksidansima, odličan je izvor vitamina B5, kalijuma i prirodnih fenola, a što je najvažnije u doba prehlada i gripa, sto miligrama nara sadrži 16 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Nar, osim što preventivno deluje na različite bolesti, sadrži fitohemikalije, koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogen za održavanje koštane mase.

Ekološki uzgoj šipka

Komplikovano čišćenje nara

Nar nije poput jabuke, koju ćete tek oprati i u nekoliko minuta pojesti. Niste se jednom namučili kod njegovog čišćenja. Kora je tvrda, njegove semenke se nalaze u odvojenim "odeljcima" zbog čega ste možda često i odustali od ovoga voća.

Međutim, postoji jednostavan način kako da ga očistite u nekoliko minuta. Prvo je potrebno izdubiti deo gde je bio cvet, te zarezati na osam strana, do druge strane, gde je nekada bila peteljka. Plod rastvorite rukama, pa će ispasti nešto sočnih semenki. Nakon toga, dobro ga izlupajte kašikom pa će ispasti i ostale semenke.

Detalje pogledajte u videu!

Foto: Fruchthandel_Magazin / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]