Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penetrometar
  • 31.08.2023. 07:30

Kako odrediti da li je voće zrelo za berbu?

Više je kriterijuma za određivanje zrelosti voća, odnosno roka berbe. Najsigurnije je koristiti posebne naprave za merenje, kao što je penetrometar.

Foto: Depositphotos/Valengilda
  • 1.830
  • 92
  • 0

Za određivanje roka berbe voća potrebno je mnogo iskustva, a sazrelost se može oceniti na razne načine. 

Prvi, najočigledniji znak je promena njihove osnovne boje, najčešće zelene u žućkastu, odnosno zeleno-žućkastu. Ovde pomaže skala, odnosno indeksi boja koji su stručno određeni za pojedine sorte. 

Šta pokazuje tvrdoća ploda? 

Zrelost se može utvrditi i prema drugom kriterijumu - tvrdoći ploda i popuštanjem na pritisak, piše Ivo Miljković u svojoj knjizi "O voćarstvu". Dakle, kada plod sazri, tada pod pritiskom prstiju popušta zbog promena u pektinskim tvarima koje nastupe sa sazrevanjem. Kod breskve se, na primer, pritiska na vrh ploda no zaista treba imati prethodnog iskustva za određivanje. 

Zbog toga je najsigurnije koristiti posebne naprave za merenje, kao što je penetrometar, a koji meri otpor na pritisak. 

"Ako je plod nedozreo, tada je tvrdoća mesa velika i otpor na pritisak veći. Kad plod sazre, postaje sočniji pa meso lakše popušta pod pritiskom", opisuje Miljković dodavši da postoje različiti tipovi penetrometara koji su više ili manje precizni. 

U tabeli je predočio vrednosti optimalne tvrdoće plodova za berbu različitih sorti jabuka, krušaka, bresaka, nektarina i kivija. 

Vrsta

Sorta

Tvrdoća/kg

Kruška

Viljamovka

Dr. J. Guyot

Abbé Fetel

Konferans

General Leclerc

Boskova tikvica

Pakanis Triumph

Pas Krasan

Društvenka

6,0-7,0

6,0-7,0

4,5-5,5

5,0-6,0

5,0-6,0

5,5-6,0

5,5-6,0

6,0-6,5

4,0-5,0

Jabuka

Zlatni delišes

Greni smit

Crveni delišes

Stayman

6,5-7,0

7,0

6,0-6,5

7,0

Breskva

Rane sorte

Srednje rane

3,0-4,5

3,0-4,5

Nektarina

Rane sorte

Srednje rane

3,0-4,5

3,0-4,5

Kiwi

Hajvard

1,3

Nastavci penetrometra, a koji se utiskuju u plod različitih su prečnika za različite vrste voća. Tako se za jabuke, na primer, koriste oni prečnika 11 mm, a za kruške, breskve, šljive, marelice i kivije osam milimetra. 

Kako koristiti penetrometar? 

Kako bi se ustanovila tvrdoća ili otpor mesa na pritisak naprave, prvo je potrebno na plodu sa strane nožem odrezati kožicu sa tankim slojem mesa, a potom na tom mestu pritisnuti penetrometar do linije koja je utisnuta u samom nastavku. 

Pri tome treba paziti da ne stisnete prejako, do koštice ploda. Idealno je da utiskivanje traje dve sekunde. Na uređaju će kazaljka pokazati vrednost. Ponovite postupak i s druge strane ploda. 

Šta još određuje zrelost?

Treći kriterijum za utvrđivanje zrelosti ploda je u lakoći odvajanja peteljke od rodnog izbojka. Kako piše Miljković, kod zrelih plodova između peteljke i drveta razvijen je odvajajući sloj plutastih ćelija pa se na tome mestu ona lagano odvaja. Ako nije zreo, ne odvaja se na spojnom mestu već na zaokret ploda dolazi do njenog loma. 

Kako se klasira voće?

Kriterijum prema količini skroba utvrđuje se pomoću tzv. jodnog eksperimenta. Napravi se rastvor jod - jod kalijum tako što se uzme 2,5 grama joda i 10 grama jod-kalijuma te otopi u litri destilovane vode. Plod se preseče po sredini i prelije tečnošću. Ako nakon jedne minute meso poplavi, u njemu ima još puno skroba koji se nije pretvorio u šećer odnosno da plod nije još za berbu. Ako se na preseku razvije svetloplava boja, a uz kožicu, na rubovima u obliku prstena plava boja srednjeg intenziteta, tada je zreo za berbu jer se gotovo sav skrob pretvorio u šećer. 

Osim toga, utvrđuje se i refraktometrom koji pokazuje kolika je topiva suva tvar u plodu.

Kao još jedan kriterijum Miljković spominje podatke o temperaturnoj sumi, vremenu, odnosno broju dana od cvetanje do berbe, ali upozorava da je to vrlo promenjivo te zavisi od klimatskih prilika. 


Tagovi

Određivanje zrelosti voća Penetrometar Ivo Miljković Kako koristiti Utvrđivanje zrelosti Berba voća


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slika dana - očigledno poljoprivrednici imaju dugoročne planove kad su u pitanju protesti :D

foto: Mileta Slankamenac/Nikola Bilić