• Bobice
  • 24.02.2019. 09:00

Kako pokrenuti sopstvenu proizvodnju bobičastog voća?

Postarajte se da imate dovoljno vremena za poljoprivredu. Zahtevan posao u kompanijama često može biti previše naporan. U početku se možete zadržati na lokalnom tržištu a potom možete razmišljate o širenju proizvodnje i rastu gazdinstva.

Foto: Pixabay / Pezibear
  • 343
  • 68
  • 0

Ako tražite put u poljoprivredu s nepunim radnim vremenom, nije vam odmah potrebno 20 hektara oranica koja se nalaze daleko od grada. Možda već sada sedite na svom budućem imanju, u svom predgrađu, a da to ni ne znate. Ipak, u svakom velikom poduhvatu treba malo planiranja i razmišljanja, pa zato odvojite malo vremena da isplanirate korake.

Pre zasnivanja proizvodnje ispitajte tržište

Postarajte se da imate dovoljno vremena za bavljenje poljoprivredom. Zahtevan posao u kompanijama često može biti previše naporan. Osim u slučaju da želite da ostanete neformalni, registrujte se kao gazdinstvo i informišite se o vođenju evidencije. Ispitajte tržište. Razgovarajte s nekim lokalnim, vrhunskim poslastičarima o tome da li su zainteresovani da se u njihovim jelima i poslasticama nađu i bobice. U početku se možete zadržati na lokalnom tržištu, a potom možete da razmišljate o širenju proizvodnje i rastu gazdinstva. Uvek treba imati u vidu da svaka lokacija ima različite tržišne uslove.

Potrošnja borovnice raste – Evropi će trebati 645 hiljada tona?

Prednosti uzgoja bobičastog voća

Mogućnosti su beskrajne. Bobičasto voće, naročito neke neobičnije vrste bobica, zauzimaju visoko mesto na listi poljoprivrednih proizvoda koje bi trebalo uzgajati. Mada uslovi za njihov uzgoj nisu savršeni jer proizvodnja te vrste voća zahteva mnogo rada, naročito tokom berbe, a takođe i ptice mogu uzrokovati ogromne štete, gajenje bobičastog voća ima sledeće prednosti:

  • Bobice imaju dobru cenu. Dovoljno je samo da pogledate odeljenje sa voćem u vašem supermarketu, da biste videli kolika je cena bobičastih plodova koji doleteli iz dalekih zemalja. Svakako treba da imate na umu da će bobice koje vi proizvedete na imanju u svakom slučaju biti ukusnije, svežije i hranljivije od uvoznih;
  • Bobice se u zavisnosti od vrste, mogu prodavati sveže ili zamrznute. Ovo vam daje veliku fleksibilnost za kada je reč o prodaji plodova;
  • Nekim kupcima će možda trebati relativno malo bobica. To ne mora biti mana, već naprotiv mogućnost da svoje proizvode ponudite restoranima, poslastičarnicama i drugim mestima koja bi inače bila zatvorena za vas;
  • Bobičaste plodove možete ponuditi i drugim tržištima, a ne samo na lokalu. Mnoga od njih su vrhunska šansa za postizanje poslovnog uspeha.

Kako lakše prodati bobičasto voće?

Ukoliko ne možete da prodate svoje bobice, a trošite mnogo vremena na mali povrat uloženog novca i truda, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da lakše prodate svoje proizvode.

  • Pokušajte da se povežete sa vrhunskim restoranima, koji su obično mesta gde kuvari imaju veliku moć odlučivanja. Može se desiti da baš oni u svojim jelima vole da koriste neobičnije bobice do kojih ne mogu lako da dođu u lokalnim marketima ili na pijacama. Razmislite o tome da im ponudite ogrozd, crvenu i crnu ribizlu ili možda sibirsku borovnicu;
  • Prerađivački pogoni trebalo bi da budu zainteresovani za proširenje ponude lokalnih plodova, koji su ovih dana izuzetno popularni. Razmislite o gajenju ogrozda, crvene i crne ribizle, haskap borovnice ili čak nekim konvencionalnim bobicama ukoliko prerađivački kapaciteti nemaju dovoljno dobru ponudu tim poljoprivrednim proizvodima;
  • Nikada ne podcenjujte moć "stare zemlje". Mnogi Evropljani odrasli su na bobicama koje danas nisu lako dostupne. Ako tek počinjete gajenje nekih manje poznatih bobica, razmislite možda o kleki, josti, aroniji ili nekim drugim egzotičnijim vrstama tog voća;
  • Ponudite svoje proizvode travarima koji mogu da proizvode napitke, tinkture i druge proizvode sa dodatom vrednošću, možda baš od vaših bobica.

I najzad, počnite od male proizvodnje pa polako povećavate količinu. Posadite nekoliko vrsta bobičastih biljaka i pogledajte koje sorte najbolje "rade za vas". Pobrinite se da uživate u radu i upravljate svojim vremenom. Saznajte više o lokalnim i regionalnim tržištima, a s rastom vaše proizvodnje i poslovnog uspeha možete povećavati proizvodnju. A onda, ko zna? Možda ćete jednog dana doći do onih 20 hektara površina pod bobičastim voćem sa početka ove priče...


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Bobičasto voće Ribizla Preduzetništvo Voćarstvo Selo


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi