Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 23.09.2019. 10:00

Kako pripremiti plodove šljiva za proizvodnju rakije

Za rakiju se biraju isključivo zreli plodovi, sa najviše šećera jer će takvi dati i najviše rakije sa bogatom i karakterističnom aromom. Izmuljani plodovi bez košpice brže fermentišu. Ukomljenu šljivu obavezno držati u zatvorenim sudovima - neki su od saveta za proizvodnju kvalitetne rakije od šljiva.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 6.595
  • 99
  • 1

Situacija sa šljivom u našoj zemlji iz godine u godinu varira, a sve češće plodovi završe u kazanima za rakiju ili se prerade na neki drugi način jer je ovogodišnja otkupna cena od 15 dinara obeshrabrila sve proizvođače. U Loznici je šljiva ovo leto slabo rodila zbog kasnih prolećnih mrazeva i loših vremenskih uslova u vreme cvetanja, ali na pojedinim lokalitetima situacija je potpuno drugačija jer postoje šljivici sa izuzetnim prinosima. 

Šumadijska šljivovica dobila oznaku geografskog porekla

U šljivarstvo treba ulagati 

Šljiva je prema rečima Zlatice Krsmanović, savetodavca za voćarstvo, dragocen plod za svežu potrošnju ali i za sušenje i preradu u slatke prerađevine i preradu u rakiju. "Šljiva se u svetu sve više troši i postaje značajan izvozni proizvod pre svega u osušenom ali i duboko smrznutom stanju. Kod nas bi trebalo mnogo više raditi na razvijanju plasmana prerađene šljive u interesu daljeg razvoja i osavremenjavanja našeg šljivarstva," rekla je ona, jer se neretko dešava da upravo zbog neisplativosti ove proizvodnje mnogi proizvođači zapuste ili čak krče svoje šljivike.

Šljiva se u svetu sve više troši i postaje značajan izvozni proizvod (Foto: Jelena Gajić Đokić)

Zreli plodovi sa najviše šećera, daju najbolju rakiju 

S obzirom na činjenicu da svake godine velike količine "plavog zlata" završe u kazanima za rakiju, a da u Srbiji svi znaju da peku rakiju nije na odmet ponekad poslušati i savet stučnjaka kako bi rakija bila još kvalitetnija. 

"Za rakiju se biraju isključivo potpuno zreli plodovi, jer tada imaju najviše šećera i samo takvi daju najviše rakije (s bogatom i karakterističnm aromom). Nikad u kominu ne ubacivati trule i nedozrele plodove, a zdrave i čiste šljive u kominu treba stavljati po suvom i toplom vremenu radi bržeg i lakšeg vrenja. Čisti i dobro pripremljeni sudovi, zdrave drvene kace ili plastični sudovi koje treba puniti do 80 odsto zapremine da u punom vrenju komina ne kipi, se podrazumevaju," ističe ona.

Srpske rakije putuju u Rusiju, Australiju i Brazil

Cepani, izmuljani plodovi najbolje fermentišu

Zreli plodovi bi po pravilu trebalo da idu u muljaču na muljanje i odvajanje koštice, jer izmuljani plodovi šljive mnogo brže i ujednačenije fermentišu u odnosu na cele plodove koji fermentišu usporeno i daju nešto manje rakije, često lošijeg kvaliteta. 

Krsmanovićeva savetuje da punjenje sudova za vrenje šljive treba obaviti odjednom i završiti najkasnije za 24 sata jer punjenje u većim vremenskim razmacima vrlo je opasno, jer može izazvati ukiseljenje i najbolje ukomljene šljive. 

Ukomljenu šljivu nije dobro držati u otvorenim sudovima, jer pod uticajem kiseonika iz vazduha stvaraju se uslovi za rad sirćetnih bakterija i gornji deo komine će se sigurno ukiseliti i propasti. Prema njenim rečima, sudove obavezno dobro pokriti, povezati i ubaciti vranj radi izlaska ugljendioksida iz fermentisanog kljuka.

Za rakiju se biraju isključivo potpuno zreli plodovi (Foto: Jelena Gajić Đokikć)

Kvasci za posepešivanje fermentacije  

Umesto vranjeva kako je pojasnila može se koristiti crevo koje se uroni u posudu sa vodom. "Vrenje se obavlja u anaerobnim uslovima, a tako se proizvede i 10 posto više rakije. Ukoliko ispoštujete ove bitne stavke stvorili ste odlične preduslove za proizvodnju kvalitetne rakije od šljive. Za brže, bolje i sigurnije vrenje preporučljivo je na 100 kg izmuljane komine šljive dodati 30 grama selekcionisanog kvasca. Takođe se praktikuje za sigurniju fermentaciju i aromatičniju rakiju uz kvasce koristiti i specijalnu hranu za kvasce koja sadrži potrebna hraniva za kvalitetniju fermentaciju," savetuje Krsmanovićeva.

Kako je navela, burno vrenje šljive, u skladu sa vremenskim prilikama traje obično 12-14 dana, a posle toga dobro je kominu ostaviti da odstoji još desetak dana, da tiho vri, a odmah zatim je peći, jer se brzim pečenjem komine dobije više rakije sa manje kiselina. Prilikom pečenja - destilacije obavezno odvajati prvenac, srce i patoku u različite sudove, a svi sudovi koji se koriste u proizvodnji rakije obavezno moraju biti čisti. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Pečenje rakije Šljiva Fermentacija Vrenje Zreli plodovi Kvasci


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.