Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 18.04.2018. 10:15

Kako suzbijati krvavu vaš?

Krvava vaš (Eriosoma lanigerum) u našim uslovima uglavnom napada jabuku. Godišnje može da ima 10-12 generacija potomaka. Siše veliku količinu biljnog soka iz stabala i grana, na kojima najpre stvara rak-rane, a česta posledica je prevremeno sušenje voćaka. Evo nekoliko saveta za suzbijanje te štetočine.

Foto: PIS Vojvodina
  • 3.740
  • 63
  • 0

Krvava vaš (Eriosoma lanigerum) je biljna štetočina koja u našoj zemlji uglavnom napada jabuku. Beskrilna ženka kestenjaste boje, duga je oko dva milimetra. Na vrhu njenog abdomena nalaze se dugačka voštana vlakna. S druge strane, krilata ženka krvave vaši je, takođe, kestenjasta, s tim da su joj prednja krila prozračna i mestimično tamnija. Dužina tela odrasle jedinke je od 1,6 mm do 2,2 mm. Kolonije krvave vaši prekrivene su belom, gustom, voštanom prevlakom, ispod koje se nalaze sivo-crne vaši. Ukoliko se vaši zgnječe, one ispuštaju crvenu tečnost, po kojoj je štetočina dobila ime.

Napadaju podzemni i nadzemni deo biljaka i sišu biljni sok

Ženka krvave vaši godišnje može da imaju 10-12 generacija potomaka. Međutim, u idealnim uslovima za njihov razvoj one mogu u sezoni da daju čak 16 generacija. Eriosoma lanigerum prezimljava u pukotinama kore stabla i grana, ali i na podzemnim organima jabuke, najčešće oko korenovog vrata. Mlade jedinke se, u proleće, šire po voćnjaku, naseljavajući mladare i sišu veliku količinu biljnog soka iz jabuke. Zbog toga dolazi do pucanja kore grana, debla i korena, pojave rak rana i na kraju prevremenog sušenja voćaka. Ovo je naročito opasno kod mladih sadnica u rasadnicima, jer se u pukotinama, osim krvavih vaši, mogu naseliti i paraziti (npr. Gleosporium sp) ili insekti (staklokrilac) i mnoge druge štetočine. 

Početak razmnožavanja u rano proleće

Krvava vaš dobro podnosi veoma niske zimske temperature. Može da izdrži hladnoću do čak -27°C. Počinje da se razmnožava u rano proleće (period mart - april). U proleće i leto, u voćnjacima se uglavnom mogu naći beskrilne ženke, koje rađaju mlade i stvaraju kolonije u pukotinama kore i na ranama grana stvorenim rezidbom. Lako se uočavaju, jer su kolonije prekrivene belom vlaknastom tvorevinom, zbog čega se stiče utisak kao da su prekrivene vatom. U jesen raste broj krilatih ženki, koje preleću na druga stabla.

Kako ih suzbiti?

Suzbijanje krvavih vaši je, prema rečima diplomiranog inženjera poljoprivrede Gorice Kozobarić iz PSS Ruma, prilično kompleksno i zahteva preduzimanje nekoliko sledećih mera:

  • Izbor podloge - Stručnjaci preporučuju korišćenje podloge Mp ili još slabije bujne podloge (M27). Kako napominju, treba izbegavati bujnu (MM106) podlogu i imati u vidu da je sama podloga otporna na krvavu vaš, uz to bujnija stabla jabuke postaju osetljivija.
  • Rezidba - Tu meru treba obaviti kvalitetno, to jest tako da krošnja bude prozračna, da bi insekticidi kvalitetno prekrili svaki deo biljke. Važno je da na stablima ne bude mnogo rezova i oštećenja.
  • Izbalansirana ishrana - Osim ta dva preduslova za smanjenje populacije krvave vaši, trebalo bi voditi računa o izbalansiranom đubrenju, a posebno o tome da se ne koriste prekomerna količina azota, kako bi se postigao umeren rast izdanaka.
  • Hemijske mere - Neophodno je znati da se ta štetočina hemijski veoma teško suzbija. Insekticidi uništavaju njene prirodne neprijatelje, pa stoga hemijske mere primenjujemo ukoliko se krvava vaš javi u populaciji većoj od praga štetnosti, a to je 5%-8 % napadnutih biljaka. U mlađim voćnjacima taj prag može da bude i niži. Suzbijanje krvave vaši se počinje zimskim prskanjem voćnjaka i primenom preparata na bazi hlorpirifosa količini 3 l/ha uz dodatak mineralnog parafinskog ulja u količini do 30 l/ha.

Obavezno pregledati zasad pre tretiranja

Tokom vegedacije, pre hemijskog suzbijanja, obavezno treba obaviti vizuelni pregled zasada i laboratorijski pregled uzoraka mladara jabuke da bi sagledali nivo parazitiranih ženki krvave vaši. Parazitirane ženke krvave vaši su crne i mumificirane, vidljive unutar bele vataste prevlake, koja je na mladarima oskudna, zato što vaši nisu aktivne. Prvo tretiranje se sprovodi neposredno pre, a drugo nakon cvetanja, kada još nema previše lisne mase, koja dodatno otežava kvalitetnu aplikaciju pesticida. Gorica Kozobarić savetuje da se za to koristi selektivni aficid Pirimor 50 WG, koji štedi prirodne neprijatelje, a mogu da ga upotrebljavaju voćari kojima je standard integralna zaštita voća.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Krvava vaš Eriosoma lanigerum Zaštita bilja Jabuka Voćarstvo Gorica Kozobarić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.