Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača dinje
  • 12.08.2019. 08:00

Kako suzbiti plamenjaču dinje?

Za većinu prouzrokovača plamenjače, vlažno i prohladno vreme je osnovni uslov za širenje bolesti, što nije slučaj sa plamenjačom dinje.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 400
  • 19
  • 0

Plamenjača dinje, podjednako napada krastavac, lubenicu, tikvicu i dinju. Na starijem lišću javljaju se pege žućkaste boje. Ove pege se šire i mogu zahvatiti veliki deo lista. Na naličju lista u okviru ovih pega razvija se sivkasta površina reproduktivnih organa parazita. Pege se spajaju, a zaraženi delovi liske se suše, postaju krti, lome se i raspadaju usled dejstva vetra i udara kišnih kapi. Jače zaražene biljke usled masovnog propadanja listova uginjavaju.

Za većinu prouzrokovača plamenjače, vlažno i prohladno vreme je osnovni uslov za širenje bolesti, što nije slučaj sa plamenjačom dinje. Plamenjača dinje ostvaruje zarazu biljaka na temperaturama od 8 do 30° C, sa optimalnom temperaturom od 15 do 25° C. Za ostvarenje zaraze dovoljno je svega dva sata, kada je relativna vlažnost vazduha 100% (prisutna kap vode) na temperaturi od 20 do 25°C.

Kako suzbiti prouzrokovače ove vrste plamenjače?

Protiv ove bolesti se moramo boriti preventivnim tretmanima. Treba omogućiti biljci nesmetani razvoj (bez plamenjače) i na taj način ostvariti šansu za što veći prinos. S obzirom da se radi o prouzrokovaču plamenjače koji uglavnom ostvaruje zarazu preko stominih otvora sa naličja lista, za uspešnu zaštitu biljaka neophodno je preventivno i veoma kvalitetno pokrivanje svih delova biljaka efikasnim fungicidima, savetuje stručnjak Đorđe Glišić iz PSSRS.

Za suzbijanje prouzrokovača ove vrste plamenjače, postoje brojni preparati na bazi sledećih aktivnih materija, odnosno njihovih kombinacija: bakar, mankozeb, fosetil aluminijum, azoksistrobin, cimoksanil metalaksil+mankozeb, cimoksanil+famoksadon i dr. Pri primeni fungicida obavezno voditi računa o karenci.


Povezana biljna vrsta

Dinja

Dinja

Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae pa bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cveta početkom leta, a... Više [+]

Tagovi

Dinja Plamenjača Suzbijanje bolesti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta