Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podloge
  • 03.09.2017. 17:00

Kalemljenje na spavajući pupoljak

Vreme je za kalemljenje na spavajući pupoljak. Kaleme se koštičave voćne vrste, a potom i jabučaste.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 8.919
  • 632
  • 0

Kalemljenje na spavajući pupoljak naziva se tako, jer umetnuti pupoljak pitome voćke "prespava" zimu, odnosno kreće tek u proleće naredne godine.

Pre kalemljenja je važno da pripremiti podloge i kalem grančice, odnosno da odsečete bočne grančice do visine kalemljenja. Obavezno uklonite lišća sa kalem-grančica i to odmah po njihovom skidanju, a ostavite oko trećina lisne drške.

Potreban materijal za kalemljene

Obezbedite voćarske makaze ili nož kresač za pripremu podloga. Potom, kalemarski nož, kojim se zaseca kora na podlozi. Poseban dodatak, sa tupe strane noža, je onaj kojim se odvaja kora, kako bi li se ubacio pupoljak. Vezivni materijal su kalemarske gumice ili kalemarske trake, od tankog najlona.

Dve nedelje pre kalemljenja proverite da li se kora na podlogama lako odvaja. Ako se to ne dešava, obavezno zalijte podloge, jer će u suprotnom rizikujemo da imamo slab procenat prijema kalemljenja.rezultat kalemljena biti slab.

Voditi računa o debljini podloge

Pri kalemljenju je potrebno voditi računa o debljini podloge i grančice sa koje se skida pupoljak. Koristiti pupoljke sa kalem-grančica slične debljine, jer je bolje prijanjanje pupoljka sa podlogom i bolje srašćivanje.

Važno je da kalemljenje obavite na vreme, a u našem podneblju to je do polovine septembra. Prvo se kaleme bademi, kajsije i šljive, potom kruške, trešnje i višnje, pa breskve. Zatim se kaleme jabuke i dunje.

Video: misoo83

Foto: Print Screen / YouTube


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kalem Koštičavo voće Jabučasto voće Materijal za kalemljenje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.