Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 25.08.2022. 16:30
  • Šumadijski okrug, Rudnik

Kiselo zemljište i slobodan sistem uzgoja - za 700 dinara po kilogramu borovnica

Borovnica je izuzetno zdravo voće, ali zbog visoke cene za mnoge je i dalje skupa i nepristupačna. Međutim, kako se relativno lako uzgaja, a zarada je odlična voćar sa šumadijskog Rudnika je od ovog voća solidno zaradio i kao pionir u toj proizvodnji i opstao.

Foto: Marija Lazarević
  • 1.508
  • 305
  • 0

Momčilo Paunović sa Rudnika svoj zasad borovnica podigao je 2006. godine i ovo mu je, dakle, šesnaesta godina. Kako kaže, pošto prva tura sadnog materijala bila je gratis ali i "poprilično loša", sledeće godine kupio je 500 sadnica po 5,5 evra.

"Zasadim površinu od 22 ara, pod vedrim nebom, bez bilo kakvih dodataka. Ove godine čak nisam ni đubrio i zasad je fantastičan, rodio je kao nikada do sada. Pre tri godine bilo je oko 3,5 tona što je izuzetan prinos i ja sam više nego zadovoljan prinosom i kvalitetom", kaže Paunović. 

"Pustimo biljku slobodno da diše"

Zbog dobre cene ali i subvencija sve više domaćina se odlučuje za sadnju ovog voća uglavnom u kontrolisanim uslovima uz sistem za navodnjavanje i niz raznih pogodnosti. Međutim, naš sagovornik smatra da ona u takvim uslovima ne može opstati i ne može dati prinos kao na otvorenom u slobodnom uzgoju.

Omogućiti joj slobodan prostor

"Jedini i najznačajniji preduslov za gajenje borovnice je zemljište - zahteva kiselo, pH da bude 4,2 do 5,3 i to je idealno. Neko forsiranje je čist promašaj i mučenje za biljku i nas.

Smatra još da je gajenje u saksijama isto čist gubitak.

"Ne možete biljku čiji je životni vek 50 godina da tretirate kao bebu u inkubatoru i gajite kontrolisano, ja to ne razumem. Evo ovde ja nemam ni protivgradnu mrežu - pustimo biljku da diše slobodno, da bude otvorena prema nebu da se ne oseća kao u kavezu i onda će sigurno uspeh biti zagarantovan."

Plodovi poštom na adresu

Ovaj voćar naglašava da je početna cena ovog bobičastog voća uvek bila oko šest ili sedam evra, ali da njegov zasad zbog nadmorske visine nikada ne stigne u tom periodu. Zbog toga on borovnicu plasira brzom poštom na kućnu adresu i uz cenu od oko 700 dinara za kilogram ostvaruje i više nego dobru zaradu.

"Meni je zasad na oko 500 metara nadmorske visine i nikada ne stignem da dobijem tu željenu cenu. Godinama je i bio problem plasmana jer naše tržiste je bilo nedostupno za borovnicu jer je preskupo, jedino izvoz. Ali ja sam poslednjih godina stekao mušterije po čitavoj Srbiji tako da pakujem i šaljem brzom poštom po celoj državi", ističe naš sagovornik. 

Paunović rod plasira na domaće tržište

Zbog izvesnih količina koje ostaju u zasadu i ne prodaju se kao sveža voćka Paunović je u svom domaćinstvu započeo i nekoliko načina prerade borovnice pa će svojim mušterijama u zimskim mesecima kada nema svežih plodova ponuditi prerađen plod koji takođe ima izuzetnu vrednost za naš organizam. 

"Dosta plodova zamrznem i prerađujem u matični sok, dzem, a ove godine napravio sam i fenomenalno vino od borovnice. Čak sam i sušio ali to je neisplativo jer treba 7-8 kilograma sveže za kilogram suve. Najbolje je prodati kao konzumnu voćku, tu je brz obrt novca, ali ako to ne možemo onda je preradimo."

Veruje se da borovnica okrepljuje, popravlja krvnu sliku, pojačava imunitet i ubrzava oporavak bolesnih. Naši stari su koristili borovnicu za jačanje krvi, podizanje imuniteta i oporavak posle teških bolesti. 

Za porodicu dovoljno 20 ari

Pitali smo ga kakvi su planovi za budućnost i da li možda planira proširenje zasada?

Sa 22 ara ubere i do 3,5 tone ploda

"Da proširim ne mislim, ali mislim da smanjim. Nema radne snage, sami radimo porodično. Ne bi proširivao više jer za jednu porodicu je 20 ari sasvim dovoljno. Mi sami uberemo oko dve tone. Nek je po pet evra to je 10.000 evra zarade, pa malo li je to za jedno seosko domaćinstvo da se ničim više ne bavi? Ali, za sve ove godine niko se nije usudio od mojih seljana ovde da pokrene ovaj posao", kaže Paunović. 


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Borovnica Uzgoj na otvorenom Đubrenje Navodnjavanje Kiselost zemljišta Sok od borovnice Cena borovnice Momčilo Paunović


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.