Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje jabuka
  • 24.10.2023. 07:30

Koje sorte jabuke se mogu duže čuvati i zašto ih držati što dalje od luka?

Najbolje se čuvaju kiselije, kasne sorte. Odredite pravi termin berbe i uskladištite zdrave plodove.

Koje sorte jabuke se mogu duže čuvati i zašto ih držati što dalje od luka?
Foto: Depositphoto/defotoberg
  • 5.519
  • 293
  • 0

Ukus sveže jabuke je jedinstven, ali ako plodove uskladištite na pravi način, možete celu zimu uživati u njima. Međutim, čuvanje nije lako. Najbolje je odabrati kiselije i kasne sorte koje se mogu čuvati duži vremenski period, poput greni smit, Fudži, topaz, hanikrisp, ali i brojne stare iz kasne grupe zrenja. Nešto kraći period čuvaju se slatke sorte: delišes, gala. Njih je najbolje prve iskoristiti.

Sve počinje na stablu

Dva su termina berbe jabuke: kada su plodovi podesni za berbu i kada su dobri za konzumaciju. Najveći broj letnih sorti je već na stablu zreo za jelo, dok kasne sorte moraju da se čuvaju nakon berbe i tek tada dobijaju karkterističnu aromu i ukus.

Za čuvanje odabiremo samo zdrave, čvrste plodove s kojima rukujemo pažljivo tokom berbe, transporta i manipulacije. Odaberite suv i topao dan za obavljanje ovog posla. Nije poželjno da ih prilikom branja bacamo u kante ili gajbice.

Najlakši način da odredite optimalan moment berbe je da uradite test. Jednostavnim presecanjem ploda možemo utvrditi da li je pokožica semenki smeđa. Drugi način je da plod na grani lagano podignemo malo u stranu i pažljivo ga okrenemo za 90 stepeni. U slučaju da se peteljka od grane lako odvaja, spremna je za branje. Imajte na umu da svi plodovi na stablu neće dozreti u isto vreme. Na južnoj strani krošnje, koja je osunčana, procesi zrenja su brži.

Što dalje od luka

Najbolje se čuvaju u jednom sloju u drvenim gajbicama kojima smo na dno stavili papir. U gajbici čuvajte jednu sortu, jer imaju različitu brzinu dozrevanja i mogućnost čuvanja. Optimalna temperatura je oko 0ºC uz vlagu od 90 do 95 odsto. Ovakvi uslovi smanjuju intenzitet disanja plodova i dehidrataciju.

Jabuka ispušta gas etilen i zbog toga nije podesno da u istoj prostoriji držite drugo voće i povrće. Jednom sedmično provetrite kako bi se koncentracija etilena smanjila. Neke vrste povrća i voća ne treba držati u blizini jabuke, jer upija mirise. To se najviše odnosi na luk.

Kojih je TOP 10 zemalja u globalnoj proizvodnji jabuka?

Redovno proveravajte u kakvom su stanju plodovi i odstranite sve koji pokazuju znakove propadanja.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Čuvanje jabuke Skladištenje jabuke Berba jabuke Etilen u jabuci Rok berbe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.