Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 18.11.2023. 07:30

Kojim voćkama najviše smeta hladnoća i kako ih zaštititi zimi?

Iza tople jeseni često sledi oštra zima. Najosetljivije su mlade sadnice i vrste koje vole toplotu, kao što su citrusi, breskve, vinova loza, kajsije, smokve, razne palme.

Foto: Depositphotos/apxipro
  • 226
  • 48
  • 0

Stablima i žbunovima voćaka i ukrasnih vrsta preti zima sa svim pojavama koje donosi. Niske temperature i njihovo kolebanje, kiša, mraz, sneg, mećave, snažni i hladni vetrovi mogu da izazovu mnogo problema.

Do izmrzavanja najčešće dolazi u godinama sa produženom vegetacijom. U takvim uslovima nema vremena da prirasti odrvene i da se stablo pripremi za mirovanje. U najgorem scenariju iza produžene, tople jeseni sledi oštra zima sa veoma niskim temperaturama što izaziva velika oštećenja, čak i potpuno izmrzavanje stabala i žbunova.

Neke vrste su otpornije i mogu da izdrže veoma nepovoljne uslove, dok će druge da stradaju i zbog toga je u ovom periodu potrebno da ih zaštitimo. Najčešće se radi o mladim sadnicama i vrstama koje vole toplotu, kao što su citrusi, breskve, vinova loza, kajsije, smokve, razne palme. Treba znati da je hladni period neophodan, jer biljke tada prolaze kroz mirovanje.

Posebno su osetljive mlade sadnice (Foto: Depositphotos/siculodoc)

Pripreme za zimu

Na osetljivim vrstama najpre smrzavaju listovi, a zatim jednogodišnje i dvogodišnje grančice. Najveća opasnost preti u dolinama gde dolazi do nakupljanja hladnih vazudušnih masa i treba ih izbegavati kod izbora lokacije za sadnju. Za izbegavanje su i lokacije na udaru hladnog, severnog vetra, severna strana objekata, senovita mesta.

Nakon odbacivanja lišća obavlja se sanitarna rezidba, saniraju se rane, obavlja zaštita od štetočina i bolesti te prihrana đubrivima bogatim fosforom i kalijumom, a siromašnim azotom. Od pucanja kore i opekotina stabla se štite krečenjem.

Kada obaviti krečenje stabala voćki?

Usled kolebanja temperature i zagrevanja počinje kolanje biljnih sokova, a kada naglo dođe do pada temperature, kora stabla puca i nastaju rane. Malčiranje će da zaštiti koren u površinskom sloju i prizemni deo stabla/žbuna od izmrzavanja.

Velika pažnja u zaštiti citrusa

Na kontinentu se velika pažnja poklanja citrusima. Limune, narandže i mandarine unosimo u prostor gde ne može da dođe do izmrzavanja. Kulture iz ove grupe su osetljive na temperature dva do tri stepena Celzijusa.

Na južnim područjima se ovakva stabla posađena u posude postavljaju na balkone i terase okrenute ka jugu. Prekrivaju se agroplatnima i folijama koje im omogućuju da dišu. U slučaju da se koristi najlon, jednom nedeljno je potrebno otkriti u najtoplijem delu dana. Redovno ih zalivajte. Mlada stabla su najosetljivija prve dve godine posle sadnje.


Tagovi

Voćnjak Mraz Zaštita voćaka Izmrzavanje voćaka Hladnoća Limun zimi Citrusi zimi Osetljivost na hladnoću


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.