Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti ribiza
  • 27.05.2023. 13:30

Koliko ribizlina lisna vaš zapravo šteti biljci i kako je suzbiti?

Crveni čirevi i mehuri na lišću ribizle uveliko nalikuju nekom gadnom bakterijskom oboljenju, ali za ovu pojavu ipak treba kriviti malog insekta iz porodice Aphidae, ribizlinu lisnu vaš.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 2.272
  • 150
  • 0

"Žuti, zeleni, crveni i crni mali đavoli sa ili bez krila"- ovako bismo mogli opisati brojnu grupu lisnih vaši. U svetu ih je identifikovano nekoliko hiljada različitih vrsta, a u Evropi je poznato oko 500. Ovo su sitni insekti iz reda polukrilaca, familije Aphidae. Biljne vaši su štetočine koji sišu sokove iz biljke. Neke se hrane samo na jednoj do dve biljne vrste, ali poznate su i one koje se hrane na velikom broju različitih biljaka. Životni ciklus nekih od njih zahteva dva različita biljna domaćina, jednog u vreme vegetacije i jednog za zimsko mirovanje. Imaju nepostojane kutikularne boje, tako da se po boji često ne može tačno odrediti određena vrsta. 

U kasno proleće sok iz mladih listova ribizle, prava je gozba za vrstu Cryptomyzus ribis L., ribizlinu lisnu vaš (Currant blister aphid). Pojavljuje se na crvenoj, beloj i crnoj ribizli, a ponekad i na ogrozdu i josti. Napadnuta biljka najčešće ne trpi veću štetu od umerenog napada, ali na prinos bi mogla uticati.

Mogu preneti preko 100 različitih virusnih bolesti

Sve generacije naseljavaju naličje lista ove voćke oštećujući list bušenjem rupica u njemu. Usled napada, list se nabora, stvara mehuraste nabrekline (blisters) od žute do purpurno-crvene boje i takav polako propada. Prisutnost ovih štetočina zato je najlakše uočiti upravo po pojavi ovih karakterističnih oblika na lišću. Na naličju se mogu primetiti žuto-zelene bubice.

Nalazimo ih duž cele Evrope, Azije i Severne Amerike gde mogu predstavljati ozbiljan problem u uzgoju.

Sok iz mladih listova ribiza, prava je gozba za vrstu Cryptomyzus ribis L. (Foto: V. Mijat)

Cryptomyzus ribis je identifikovan na 26 vrsta ribizle koji im i jeste primarni domaćin. Nakon toga primećene su na 11 vrsta roda Stachys. Hrane se sokom iz mladih listova, često prenoseći viruse s bolesnih na zdrave biljke. Mogu preneti preko 100 različitih virusnih bolesti.

Kontrola i suzbijanje

Ako se radi o malom zasadu ponekad je dovoljno mehanički ih uklanjati ispirući ih jačim mlazom vode sa naličja listova, ili se one mogu gnječiti prstima prolazeći po listu. No, ovaj se proces mora učestalo ponavljati. Dodatno, zaraženi listovi se mogu uklanjati i paliti.

Kako prezimi kao jaje na zimskom domaćinu, korisno je orezivati i proređivati starije biljke. Ponekad se zimski oblik ribiza može tretirati vrućom vodom ili nekim od preparata koji uklanjaju jajašca. Uvek je korisno redovno uklanjati korov ispod grmlja.

Crna, bela i crvena ribizla sve traženija - kako se uzgaja?

Dobro je privući prirodne neprijatelje u voćnjak: bubamare, korisne stenice, parazitoidne ose, uholaže. Ali, treba znati da će se populacija lisnih vaši u proleće razviti pre nego što se razviju populacije predatora. Mogu se i ispuštati ciljano kupljeni predatori, ali kako odrasle bubamare odleću u roku 48 h nakon puštanja bez poleganja jajašaca, potrebno je ponavljati postupak da bi zaštita bila efikasna. Biljke snažnog mirisa zasađene u blizini oteraće deo ušiju. Miris mirođije, peršuna, luka, bosiljka, metvice, pa čak i paradajza nije omiljen ovim štetočinama. 

Tradicionalni priparati za tretiranje 

Za uklanjanje velikih kolonija, lišće bi se trebalo pošpricati odozdo posebnim preparatima. Zaraženi listovi mogu se poprskati sapunicom i pepelom ili infuzijom duvana s drvenim pepelom. Od tradicionalnih pripravaka mogu se koristiti otopine od: nevena, crvene ljute paprike, senfa, vrhova rajčice, luka, pepela s pelinom, a u koje se sve dodaje i sapunica radi stvaranja ljepljivog sloja na površini biljnog tkiva. Od narodnih recepata, jednostavan za upotrebu je sirće jer ga svi imaju u domaćinstvu dok je istovremeno bezopasan za bobice i ljude. Prema jednom receptu, 200 g sirćeta se ulije u 1 L vode, doda se 100 g sapuna i na kraju 9 L vode, te se pripremljen rastvor odmah poprska po grmlju. Za lepog vremena zaštita traje dve nedelje. Dodavši previše sirćeta moguće je oštetiti lišće.

Poboljšivači zemljišta povoljno deluju na kondiciju biljke i ojačaće je u vreme cvetanja i stvaranja ploda, ali postoji teorija da će se lisne vaši pojaviti u puno većem broju na biljci obilno đubrenoj azotom. Neki autori spominju zaštitu ribizla od lisnih vaši postupkom fumigacije gumom, duvanom i gljivama. Fumigacija se provodi paljenjem i tinjanjem gume u posudi ispod svakog grma na nekoliko sati, a za paljenje duvana ili gljive koristi se pčelarska dimilica. Nasad se dimi u predvečerje po mirnom vremenu, a nakon par sati lisna vaš ugiba i nema potrebe za korišćenjem hemikalija.

Dobro je privući prirodne neprijatelje lisnih vaši

Kontrola pesticidima trebalo bi da bude zadnja opcija nakon: kvalitetne kultivacije, izbora pogodnog sadnog materijala, održavanja voćnjaka i uvođenja prirodnih predatora. Ako se već upotrebljavaju hemijska sredstva aplikacija mora biti kratkotrajna i ciljana - prskati lišće koje se već naboralo nema svrhe. Koriste se kontaktni pesticidi, a one sistemske bi trebalo izbegavati jer su plodovi ljudska hrana. Na kraju, neke su vrste lisnih vašiju postale otporne na uobičajene insekticide koji sadrže karbamate, organofosfate i piretroide.

Da bi se umanjio napad, uz bazu stabljike biljke može se omotati obostrano lepljiva traka i na taj način sprečiti mrave da se popnu na biljku i prenose lisne vaši.

Ogroman broj lisnih vaši na jednoj ribizli uticaće na kondiciju biljke

Iako njihova prisutnost izgleda dramatično, retko ubijaju biljku. Na razvijenoj biljci napadaju samo pojedino lišće, ali nažalost, najčešće je to vršno mlado lišće čime usporava razvoj biljke. Ogroman broj lisnih vaši na jednoj ribizli uticaće na kondiciju biljke iako će ona dati plod, ali postoje i indirektne posledice usled prenosa oboljenja i nakupljanja gljivica na biljnom tkivu zbog lepljive slatke medne rose. Zato, kad ih primetite, pronađite svoj način suzbijanja i delujte.


Povezana biljna vrsta

Crvena ribizla

Crvena ribizla

Sinonim: - | Engleski naziv: Red currant | Latinski naziv: Ribes rubrum L.

Crvena ribizla lat. (Ribes rubrum) ima uspravan žbun, dostiže do 2 m visine i može živeti i rađati 20 godina i duže. Razvija jak korenov sistem plitko ispod površine. Iz pupoljka... Više [+]

Tagovi

Cryptomyzus Currant blister aphid Bolesti ribiza Crveno lišće Ribizlina lisna vaš Crvena ribizla


Autorka

Vesna Mijat

Više [+]

Vesna je agronom po struci. Iza sebe ima bezbroj različitih poslova, a još je toliko drugih interesuje. Gaji koke i koze. Ima plastenik s povrćem, košnice i voćnjak. Ne želi da oda koliko ima godina. Njen moto glasi: “Jedini neuspeh u životu je ne pokušati!”

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]