Pretraživanje tekstova
Pravilnom rezidbom ostvaruje se više šećera u voću i ranija berba čime proizvođač postaje konkurentniji na tržištu. Plod je tada lepši, krupniji i postiže bolju cenu.
 
        Bez pravilne rezidbe nema ni dobrog roda. Prema rečima stručnog savetnika za hortikulturu, voćari najčešće greške prave zbog nepoznavanja tehnologije gajenja.
Oblik gajenja se u voćarstvu postiže u prvih 4-6 godina i u tom periodu se formira oblik stabla, odnosno, određuje se njegov izgled za sve ostale godine plodonošenja kada ga je samo potrebno održavati.
Ukoliko voćari poznaju oblik gajenja, odnosno kada znaju kako stablo treba da izgleda, tada neće imati probleme u vezi sa rezidbom. Važno je prepoznati prostorne i površinske oblike. Stručnjaci naglašavaju i da se u voćnjacima često mogu videti takozvani čepovi.
Preko njih se u voćke nastanjuju gljivice i bakterije. Ako je proizvođač već napravio čepove, tada je potrebno naneti voćarski premaz - zaštitu od prodora vlage koja ima fungicidna svojstva i zaustavlja ulaz patogena. Tokom rezidbe potrebno je ukloniti sve vertikalne grane, a ostaviti vodoravne i s blagim uglom rasta.
Mnogi proizvođači režu voćke pod pravim uglom što nije dobro jer rana na biljci ne može da zaraste. Često se dogodi i da voćari naprave preveliku ranu u obliku elipse. Tada ona može da zaraste, ali je biljci potrebno 50% više napora. Pravilno bi bilo rezati pod uglom od 100 do 110 stepeni. Pravilna rezidba omogućava prolazak svetlosti i vazduha do svih grana, pa smanjuje vlažnost i broj prskanja zaštitnim sredstvima.
Rezidbom se mogu dobiti grane na željenim mestima. Takođe, postiže se nešto ranija rodnost voća jer se nakupljeni asimilati dele na manji broj ostavljenih plodova. Tako se dobija više šećera u voću i ranija berba čime proizvođač postaje konkurentniji na tržištu. Plod je lepši, krupniji i ima bolju cenu. Dakle, jasno je da se rezidbom u voćarstvu mnogo toga postiže.
Tagovi
Konkurentnost Rezidba voća Ranija rodnost Voćarski premaz Pravilna rezdiba Oblici gajenja Čepovi
Autorka
Više [+]
Novinarstvom se bavi niz godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Saradnica je mnogih medija vezanih za agrar.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
 Bez šećera i sa puno ljubavi: Mladenovići iz Dubone ručno prave prirodne sokove
                
                
                
                    Bez šećera i sa puno ljubavi: Mladenovići iz Dubone ručno prave prirodne sokove
                     Jesenja ili prolećna sadnja voćaka: Koja je bolja u našim klimatskim uslovima?
                
                
                
                    Jesenja ili prolećna sadnja voćaka: Koja je bolja u našim klimatskim uslovima?
                     Nenad Zdravković uspešno gaji godži bobice, a ko su najčeći kupci?
                
                
                
                    Nenad Zdravković uspešno gaji godži bobice, a ko su najčeći kupci?
                     Kada je pravo vreme za "plavo prskanje" voćaka i koje patogene suzbija?
                
                
                
                    Kada je pravo vreme za "plavo prskanje" voćaka i koje patogene suzbija?
                     Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni napitak
                
                
                
                    Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni napitak
                     Kakvo zemljište voli kajsija i šta treba znati pre podizanja zasada?
                
                
                
                    Kakvo zemljište voli kajsija i šta treba znati pre podizanja zasada?
                     Jabuka: Kraljica voća kroz istoriju, mit i savremenu proizvodnju
                
                
                
                    Jabuka: Kraljica voća kroz istoriju, mit i savremenu proizvodnju
                     Vanredna podrška za malinare - subvencionisani krediti kod Poštanske štedionice
                
                
                
                    Vanredna podrška za malinare - subvencionisani krediti kod Poštanske štedionice
                    Setva uljane repice se već polako privodi kraju na njivama južnog Banata a iskusni ratar Miroslav Petrovič iz opštine Kovačica je ove godine malo experimentisao na svojim površinama. Priču iz padinskog atara donosimo na naš portal uskoro. :... Više [+]
Setva uljane repice se već polako privodi kraju na njivama južnog Banata a iskusni ratar Miroslav Petrovič iz opštine Kovačica je ove godine malo experimentisao na svojim površinama. Priču iz padinskog atara donosimo na naš portal uskoro. :)
 
