Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 18.07.2022. 13:30
  • Zlatiborski okrug, Stupčevići

Krađa u malinjacima: Šteta se broji u hiljadama evra

Zbog onih koji ne prezaju od krađe ni po danu, voćari su postali obazriviji i, kako kažu, neće ih dočekati onako kako inače dočekuju dobronamerne posetioce.

Foto: Sanja Dovečer
  • 308
  • 97
  • 0

Proizvođač maline iz ariljskog sela Stupčevići Ljubiša Luković ove godine nadao se dobrom rodu i ceni crvenog zlata i da će na kraju berbe zadovljno trljati ruke. Međutim, ono što mu je tu viziju poremetilo jesu nenajavljeni noćni berači malina, koji su u nekoliko navrata opustošili njegov malinjak i ovog proizvođača ostavili praznih džepova, piše RINA, a prenosi B92.

"Dva puta ove godine su mi upadali u malinjak i obrali do poslednjeg ploda. Na dve lokacije imam zasađene maline, dok sam ja radio na jednoj, oni su preko noći obrali nekih deset ari, osam redova, što ja ne mogu sa porodicom za dva dana", priča Luković i dodaje da lopovi u organizovanoj grupi ciljaju na parcele koje su daleko od naseljenih kuća kako ih neko ne bi video.

 "Osladilo im se pa su u dva navrata za par sati uzeli po današnjoj ceni preko hiljadu evra", komentariše ovaj proizvođač.

Rešenje - video nadzor i lovačke kamere

Pokušao je nekoliko puta da im uđe u trag kako bi sačuvao svoju proizvodnju pod otvorenim nebom ali nije uspeo.

"Jedino što nakon njihove akcije ostanu jesu tragovi kola, gde su bili parkirani, i po neka gajbica. Moraću da postavim video nadzor i lovačke kamere kako bih mogao mirno da zaspim bez straha da ću se sutradan probuditi bez plodova u koji sam puno novca, rada i truda uložio", ističe Luković i dodaje da se kradljivci uglavnom kriju po šumi ili kukuruzu.

Grad nije jedini problem u okolini Arilja - lopovi u crnom BMV-u ukrali maline

Zbog onih koji ne prezaju od krađe ni po danu, voćari su postali obazriviji i, kako kažu, neće ih dočekati onako kako inače dočekuju dobronamerne posetioce.

"Spremni smo na sve kako bi sačuvali naše fabrike, postavićemo šatore i dežurati ako je potrebno. Sada kada je cena maline dostigla istorijski maksimum, svi bi da preko seljaka zarade, a da se ne namuče. Ceo ivanjički, ariljski i požeški kraj su na odaru kradljivaca i tome moramo stati na put", istakao je predsednik Asocijacija malinara Srbije Dobrivoje Radović.

Kradljivci oprezno biraju lokaciju

Proizvođač iz Visoke kod Arilja Aco Stamenić, koji gaji malinu na 40 ari, rekao je za Agroklub da se krađe uglavnom dešavaju u malinjacima koji su pored puteva i koji su udaljeniji od kuća. Njemu je, kako kaže, sve blizu, i u njegovom mestu se ne dešavaju takve krađe.

"Čuo sam za dosta slučajeva, ali to uglavnom bude u mestima koja se nalaze uz puteve. Uglavnom su to u Mirosaljcima, Stupčevićima, Trešnjevici i ostalim koja su u tom delu opštine Arilje. Meni je malinjak uz kuću, pa čak i otkupno mesto mi je na samo nekoliko minuta udaljenosti traktorom, tako da se nisam susretao sa lopovima", kaže Stamenić.

Proizvođač dodaje da je ove godine kvalitet maline dobar, ali mu je rod za 30 do 40 odsto slabiji nego prethodne. 


Tagovi

Krađa maline Ljubiša Luković Lopovi Video nadzor Dobrivoje Radović Aco Stamenić


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva