Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viljamovka
  • 29.09.2015. 18:00

Kruška ove godine dobro rodila!

Ova godina je jedna od najboljih u proizvodnji kruške. Nikada manje tretmana u zaštiti i nikada više lepog i dobrog roda. Oborio sam sve rekorde u petogodišnjoj proizvodnji viljamovke, kaže voćar iz Platičeva, Obrad Vuković.

  • 6.100
  • 87
  • 0

"Ova godina je jedna od najboljih u proizvodnji kruške. Nikada manje tretmana u zaštiti i nikada više lepog i dobrog roda. Oborio sam sve rekorde u petogodišnjoj proizvodnji viljamovke", kaže voćar iz Platičeva, Obrad Vuković.

Nedostatak padavina glavobolje je doneo ratarima koji ovih dana skidaju kukuruz i soju. Nisu zadovoljni prinosom jer je suša uzela svoj danak. S druge strane voćari zadovoljno trljaju ruke.

Manjak kiše, uz dobar zalivni sistem kap po kap u voćnjacima, obezbedio je laganu sezonu, posebno u zasadima kruške viljamovke. Ona dobro uspeva i u ravničarskim predelima, što potvrđuju voćari iz Platičeva i Klenka. Manje kiše značilo je i manje štetočina, a time i manje prskanja, a dokle god je kompanije Takovo, kažu, za plasman ne brinu. To se posebno odnosi na krušku druge klase koja ide u preradu.

Nikada nije bilo više lepog i kvalitetnog roda

Obrad Vuković, voćar iz Platičeva proizvodi krušku viljamovku na oko 1.200 stabala, u voćnjaku koji je star 35 godina. Kaže da je ovogodišnjim rodom viljamovke veoma zadovoljan.

Kruška dobro rodila!

"Ove godine sve je išlo bez problema. Nikada manje tretmana u zaštiti i nikada više lepog i kvalitetnog roda. Zasad je pokriven zalivnim sistemom kap po kap, ima dobru podlogu, a ove godine sam oborio sve rekorde od kako se u poslednjih pet godina bavim viljamovkom. Kruška je kraljica svih kultura i potrebni su joj herbicidi i preparati, pošto problem pravi kruškina buva i čađava krastavost, koja uništava lepotu ploda viljamovke. Ove godine nije bilo kiše i suša nam je išla na ruku jer nije pogodovala razvoju štetočina”, kaže Obrad.

Kruška za rusko tržište

Ovih dana se završava branje, a ono je zahtevnije kada je u pitanju prva klasa kruške viljamovke. Tom prilikom na nekiliko dana Obrad Vuković angažuje i do 30 radnika, kako bi bio siguran da će se svaki plod očuvati sa peteljkom, da neće biti zgnječen ili oguljen. Kasnije, kada na red dođe druga klasa, dovoljno je da se angažuju članovi porodice, jer ta kruška ide u preradu.

Za celokpuan rod Obrad ima i obezbeđeno tržište. Krušku prve klase prodaje otkupljivačima u Šapcu koji je dalje distribuiraju u Rusiju, dok drugu klasu prodaje Takovu za preradu. "U poslednjih pet godina, tamo sve ide u preradu, tako da ona "Viljamovka Takovo" može lako biti i da je sa mog stabla. Nešto ostane i za domaće potrebe za proizvodnju rakije , priča Obrad Vuković, koji je prvoklasnu viljamovku krušku prodavao za 50 dinara za kilogram, a drugu klasu za 35.

Dobra zarada

Ovogodišnjom proizvodnjom kruške zadovoljan je i Vlada Vulić iz Klenka, koji ima 70 ari zasada pod ovom voćkom. "Sa kruške, na tih 70 ari sam imao prinos oko 13,5 tona, a uspeo sam da je prodam po ceni od 60 dinara za kilogram. Jako sam zadovoljan, ne da smo pokrili troškove proizvodnje, već smo uspeli i da zaradimo. Naravno sve zahteva posla, od orezivanja, skupljanja granja, freziranja, đubernja, ali na kraju uživamo u berbi, prodaji i zaradi", kaže ovaj poljoprivrednik iz Klenka i dodaje da je i šljiva dobro prošla, jer je na 50 ari imao prinos od 2,5 vagona.


Tagovi

Kruška viljamovka Platičevo Klenak Voćari Dobar rod Suša Rekord Tona Zarada


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".