Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 03.04.2024. 10:30

Kruškina buva i grinje napadaju kruške - ovako ih zaštitite

Redovnim tretmanima zasada protiv obične kruškine buve smanjuje se i populacija grinja.

Foto: PIS
  • 346
  • 45
  • 0

Zasadi kruške na području Sremske Mitrovice sada su fazi precvetavanja i uočeno je prisustvo kruškine buve. Sada je vreme za insekticidni tretman ove štetočine, kažu u Prognozno izveštajnoj službi zaštite bilja (PIS).

"Pregledom zasada utvrđeno je prisustvo prvih larvenih stadijuma obične kruškine buve (Cacopsylla pyri), a prisutan je i imago zimske generacije koji i dalje polaže jaja na najmlađe biljne delove", navode u PIS.

Na listovima se uočavaju i simptomi prisustva eriofidnih grinja (Eriophies pyri) koje prezimljavaju u ljuspicama pupoljaka.

"Ženka polaže jaja u mlado lisno tkivo, larve se nakon piljenja hrane u listu, stvaraju gale koje su u početku svetle belo- žute. Kasnije dobijaju crvenu boju i na kraju tamnu boju, listovi gube funkciju, često se suše i opadaju. Odrasle larve sele se sa lista na list, zaražavajući čitava stabla. Imaju nekoliko generacija u toku godine."

Prevencija suštinski menja filozofiju i strategiju zaštite voća

Redovnim tretmanima zasada protiv obične kruškine buve smanjuje se i populacija grinja.

Za zaštitu krušaka od navedenih štetočina, preporuka proizvođačima je tretman zasada nekim od registrovanih akaricida na bazi aktivne materije abamektin, u kombinaciji sa mineralnim uljima. Abamektin se najčešće u koncentraciji 0,075 odsto uz 0,25 mineralnog ulja ili abamektin u koncentraciji 0,1 odsto.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zasadi kruške PIS Kruškina buva Grinje Zaštitni tretmani kruške Abamektin


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".