Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višanja
  • 02.07.2017. 11:30

Kvalitet i cena višanja dobri, ali fale berači

Za razliku od ranijih godina višnja ove godine ima dobru cenu i ona se kreće u proseku oko 80 dinara za kilogram, pa proizvođači tog voća imaju razlog za zadovoljstvo. S druge strane, oni imaju problem da oberu višnje, jer zbog velikih vrućina ovih dana teško dolaze do berača.

Foto: Irving_nangungulila / Flickr
  • 2.850
  • 208
  • 0

U Jablaničkom okrugu ovogodišnja berba višanja privodi se kraju. U odnosu na lane, voćari ove godine mogu da budu zadovoljni otkupnom cenom od 80 din/kg.

Međutim, kako prenosi RTS, vlasnici zasada višanja i ovih dana imaju problem da oberu voćke jer uprkos tome što beračima plaćaju dnevnicu od 2.000 dinara, do njih teško dolaze zbog visokih temperatura koje su pogodile našu zemlju.

Beračima vrućina glavni problem

S druge strane, berači tvrde da dnevno najviše mogu da uberu od 100 do 150 kilograma višanja. Kako kaže jedan od njih Zoran Stojković, visoke temperature i sunce im otežavaju posao, ali uspevaju nekako da izdrže osvežavajući se hladnom vodom i sklanjajući se u hladovinu nakon dužeg boravka na suncu. Njegova koleginica Ina Petrović, potvrđuje te reči, dodajući da su vrućine jake, pa je to glavni razlog zašto ljudi neće da beru višnje.

Cena višnje duplo veća nego lane

Zbog loših cena višanja ranijih godina mnogi proizvođači tog voća u Leskovcu i okolini opredeljili su se za gajenje malina i drugih kultura. Oni uporniji i strpljivi će ove godine imati razlog za zadovoljstvo, barem kada je reč o ceni jer se za kilogram višanja trenutno plaća 80 dinara, to jest dvostruko više nego lane.

Kvalitet zadovoljavijući uprkos kasnim mrazevima

Direktor PSS u Leskovcu Dalibor Cvetanović napominje da je kvalitet ovogodišnjeg roda višnje na zadovoljavајućem nivou dodavši da to treba naročito istaći, jer su kasni prolećni mrazevi prilično smanjili prinose. On kaže da se prosečan prinos na teritoriji Jablaničkog okruga kreće između 8 i 10 t/ha.

Standardni problemi u vezi s plasmanom

Prema podacima PSS "Leskovac" u Jablaničkom okrugu se pod višnjom nalazi 1.800 hektara, a tog voća najviše ima na teritoriji grada Leskovca. Treba reći i to da su nekada tamošnji proizvođači imali sigurniji plasman i kooperatski odnos sa poljoprivrednim kobinatom "Porečje" koji je nažalost otišao u stečaj. Prema rečima stručnjaka, voćari sa juga Srbije bi poslovni opstanak i zaradu mogli da obezbede mnogo boljim organizovanjem ili udruživanjem u zadruge ili udruženja proizvođača radi stabilizacije proizvodnje i zaštite ličnih interesa.

Foto: Irving_nangungulila / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Višnje Berba Voćarstvo Voće Srbija Cena Leskovac PSS Leskovac Zoran Stojković Dalibor Cvetanović Ina Petrović Jablanički okrug


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu