Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kovrdžavost lista
  • 08.02.2024. 14:00

Lepo vreme uzrokovalo bubrenje pupoljaka breskve i nektarine - šta sada?

Pred najavljene padavine, od početka sledeće nedelje, preporuka je da se uradi zaštita fungicidima sa ciljem sprečavanja zaraza prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve.

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 821
  • 83
  • 0

Ranostasni sortiment bresaka i nektarina je u fazi od početka do kraja bubrenja pupoljaka, dok se ostali sortiment nalazi u fazi mirovanja. Prognoza je da će zbog visokih temperatura, koje su u najavi za naredne dane, doći do pucanja pupoljaka kod ranog sortimenta i bubrenja kod ostalog. Pred najavljene padavine, od početka sledeće nedelje, preporuka je da se uradi zaštita fungicidima sa ciljem sprečavanja zaraza prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve, savetuje se na Prognozno-izveštajnoj službi zaštite bilja.

Kako smo ranije pisali, kovrdžavost lista breskve i nektarine predstavlja najučestaliju i najznačajniju bolest ovih voćnih kultura. Rasprostranjena je širom sveta gde se gaji breskva. Gljivica, koja je uzročnik, prezimljava na kori debla, grančicama ili na pupoljcima.

Kovrdžavost breskve i nektarine stara je boljka - ima li rešenja?

Infekcija se uglavnom ostvaruje na mladom i nediferenciranom tkivu sa dosta vlage. Temperatura na kojoj se ostvaruje infekcija se kreće između 15,5 i 21 stepen, a za razvoj kovrdžavosti odgovara oko 20oC.

Zaštita bakarnim preparatima se izvodi u fazama bubrenja pupoljaka, a nakon pucanja pupoljaka registrovanim preparatima na bazi ditianona ili dodina ili cirama.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Bubrenje pupoljaka Kovrdžavost lista breskve Kovrdžavost lista nekatarine Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Plavo prskanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...